Gå till innehåll
FOTO OCH FILM
Hans Spicar

Hans Spicar 2009-2011

Vem är jag?

För att fatta mig mycket kort så är jag en tysk dalmas som bor i Göteborg. Jag har många intressen som sportdykning, resor, foto och kreativ datoranvändning. Jag är sjuksköterska och arbetar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Tidigare har jag mest arbetat med ortopedi men finns nu i ett internt bemanningsteam. Med andra ord kan man träffa mig lite här och var på sjukhusen i Göteborg.

Vatten och snorkling har jag med mig sedan jag var liten från familjens semestrar på Åland. Pappa tillverkade sin egen neoprendräkt i början av 1960-talet och brukade tidigt på våren alltid hoppa i sjön där vi bodde. Så att börja dyka var nästan oundvikligt men det dröjde ända till 1995. Nu har jag CMAS/SSDF trestjärnigt dykcertifikat och är nybliven medlem i Götaverkens Sportdykarklubb.

Fotograferat har jag gjort sedan början av 1970-talet men med varierande grad av intresse. Att jag började med UV-foto var lite av en slump. Hemma hos min svåger, som är yrkesfotograf, satt en dag undervattensbilder av barnen på väggen. Han hade köpt en liten vattenskyddad kamera och inför en långresa till Asien 1998 köpte jag en likadan. Officiellt gick den att använda ned till fem meters djup men kameran var med på runt 50 dyk till som mest 25 meter. Så länge vattnet var varmt så fungerade det hyggligt. Sedan blev det en kompakt digitalkamera med UV-hus och på den vägen är det.

Det jag tycker är mest spännande med UV-foto är kombinationen av teknik och kreativitet. Det finns alltid något nytt att testa och lära sig. Jag tycker också att UV-foto ger dykningen en ny dimension genom att det går att visa andra vad man sett. Även ett i övrigt mediokert dyk kan bli skoj om man lyckas ta en riktigt fin bild.

Mina anteckningar om UV-foto blev med tiden en artikel på min hemsida. Och den har i sin tur med hjälp av svågern och några vänner blivit till det utbildningsmaterial om UV-foto som Svenska Sportdykarförbundet säljer.


Vad vill jag?

Jag vill fortsätta att utveckla utbildningsmaterialet i digitalt UV-foto. Jag hoppas inspirera fler att börja fotografera under vatten och utvecklas som fotografer. Det är inte så svårt som många tror!

Publicerad: 2022-11-26

Senast uppdaterad: 2022-12-21