2020

En bild

Bakre fr. v: Jacob, Jari, Christopher, Anders, Glenn, Gustav L, Andreas T, Andreas H, Peter, Gustav S, Jonas
Främre fr. v: Marcus, Robin, Richard, Roger

Polisen uv-rugby blev svenska mästare på herrsidan 2020 efter en finalmatch mot SDK Malmö Triton med resultatet 3-2 (1-2).
På damsidan spelades inte SM men i skånska Black Mermaids gick segrande ur 3 vänskapsmatcher mot Isbjörnarna från Umeå.

Polisen uv-rugby Länk till annan webbplats. blev svenska mästare på herrsidan 2020 efter en finalmatch mot SDK Malmö Triton Länk till annan webbplats. med resultatet 3-2 (1-2).

På damsidan spelades inte SM men skånska Black Mermaids Länk till annan webbplats. gick segrande ur 3 vänskapsmatcher (6-0, 5-3, 3-2) mot Isbjörnarna Länk till annan webbplats. från Umeå.

Klicka här för att titta på matchen. Länk till annan webbplats.

Matchreferat

En intensiv final mellan Polisen och Triton satte stopp för corona-torkan som drabbat tävlingsverksamheten inom svensk undervattensrugby. Sverige har haft en väldigt annorlunda strategi genom pandemin jämfört med de flesta andra länder och träning har har varit tillåtet under hela året.

Situationen var ändå långt ifrån normal eftersom all tävlingsverksamhet ställts in. SSDF gav, trots inställt seriespel tillstånd för undervattensrugbyn att organisera ett SM-slutspel och Polisens uv-rugby valdes som organisatör. Som plats valdes Husbybadet - en relativt nyrenoverad anläggning i norra Stockholm med en pool som har perfekta dimensioner för undervattensrugby.

I normala fall deltar 4-6 klubbar i ett slutspel men då både Linköping och Trelleborg (klubbar som normalt deltar i SM) valde att inte ställa upp blev det SDK Malmö Triton, Polisen uv-rugby och Uddevalla som slogs om pokalen, och möjligheten att få titulera sig Svenska mästare 2020.

Slutspelet utfördes i ett nedbantat, enkelt format i en serie om singelmöten där de två bästa lagen skulle spela final. När Polisen och Triton möttes hade båda lagen redan slagit Uddevalla i sina respektive möten och därmed redan säkrat sina platser i finalen. Trots att matchen inte hade någon betydelse för placeringen hade Polisens lagkapten Jakob Thun siktet inställt på vinst. Planen var att spela med högt tempo för att ha fart med sig in i finalen. Triton vann ändå matchen med 3-2. Båda lagen gick ut fullt men använde sina 3 respektive reserver, sannolikt för att spara lite på sina toppspelare.

I finalmatchen gick Andreas Bergenholz ut hårt och gjorde 1-0 till Triton redan under de allra första minuterna. Därefter följde Olof Bertilsson upp drygt halvvägs in i första halvlek och utökade Tritons ledning. Resultatet speglade denna del av matchen där Triton effektivt nyttjade hela spelplanen och spelade ett dynamiskt spel med attackspel från flera olika vinklar. Polisen höll sig på botten i klassisk svensk stil. Ett mål av Jari Raianen ungefär 3 minuter innan halvtid gav dock Polisen möjlighet att ta sig tillbaka in i matchen. I andra halvlek vägde matchen fram och tillbaka med många bra målchanser från båda lagen. Även om tröttheten började ta ut sin rätt på flera mindre vältränade spelade vägdes det upp av deras lagkamraters långa bottentider. Med mindre än 5 minuter kvar tryckte triton tillbaka ett hårt anfall från Polisen som lämnade sin spelare Gustav Sikö relativ ensam med bollen ca 2 meter utanför korgen. Andreas Bergenholz från Triton stötte ut för att fördröja nästa anfallsvåg. Efter en kort brottnigsmatch lämnade Euroleaguestjärnan botten för att gå upp och byta, övertygad om att resten av laget nu hunnit få ordning på försvaret. Detta visade sig vara ett misstag. Tritons back hade lämnat botten igen och Sikö simmade in mot en ensam vänster, blockerade nästa back och lade samtidigt en pass till sin lagkamrat Jonas Östlund. Östlund såg chansen när han fick bollen helt ren på vänstra sidan av korgen. Efter en snabb justering för att ta ordentligt spjärn mot botten kunde han kvittera. Ställnigen var nu 2-2.

Med mindre än 3 minuter kvar av matchen blåste domaren Straff på Johan Fernlund i Triton för axel i korg. Polisens lagkapten la straffen på Tritons Lagkapten Andreas Bergenholz. Efter ett inledande starkt försvar av Bergenholz dömdes omstraff pga attack på icke bollförande då han ej släppte taget när Thun tappade bollen. Omstraffen lades av Andreas Tael och tas av Johan Fernlund. Fernlund är känd för att ligga på gränsen och arbeta mycket bra med fenorna för att hålla motståndare borta vid straff. Denna gång tyckte domaren att han gick över den och blåste omstraff pga attack på utrustning. Den tredje straffen lades av Jakob Thun med Carl Falck som försvarare. En straff som Thun satte relativt enkelt efter att ha lyckats ta sig förbi Falck och erövra bottenläget under korgen.

Med dryga 1:30 kvar att spela och två utvisade spelare för Triton behöll Polisen med lätthet sin ledning och vann matchen. Trots straffdramat mot slutet av matchen var Östlunds mål den avgörande vändpunkten i en match som annars spelmässigt såg ut att tillhöra Triton. Målet var kulmen på lagarbete där stockholmsklubben lyckades hålla pressen uppe. Under stora delar av matchen såg Triton ut att vara på väg mot seger med många starka målchanser som polisen med nöd och näppe räddade.

Ett matchreferat i original på engelska finner man här. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2022-12-27