Gå till innehåll
UNDERVATTENSRUGBY

2018

En bild

Arrangera SM. Varför skall det vara enkelt?

Efter stora utmaningar är svenska mästare utsedda i UV-rugby.

Det var med stor tillfredställelse för UV-rugbykommittén att årets SM-slutspel var organiserat redan för ett år sedan och planerat att spelas i Lönsboda simhall med Kristianstad SDK som arrangör. Kristinastad SDK har under de senaste åren arrangerat ett antal mästerakp i just Lönsboda och har kunskap och rutin för detta. Så allt var lugnt.

Fram till i vår.

Då meddelar Lönsboda kommun att simhallen inte längre var tillgänglig denna helg för SM-slutspelet, och föreslog en annan helg några veckor senare. Efter diskussioner inom lagen står det klart att detta inte är en bra lösning eftersom många har annat inbokat och lagen då inte skulle ha möjlighet att ställa upp med sina bästa spelare.

Prioriteringen för UV-rugbykommittén blir då att hitta en annan simhall, och möjligt även en ny arrangör. Polisen DK tog tacksamt på sig rollen som arrangör med Katrineholm simhall. Kombinationen Polisen DK/Katrineholm var arrangemanget för ett år sedan så där finns redan rutin och färdiga planer på genomförandet. Så allt var lugnt - igen...

Fram till kl. 13.00 dagen innan SM slutspelt.

Då meddelar Katrineholms simhall "ett antal kakelplattor har lossnat, så ni kan inte spela SM här i morgon." Ett intensivt arbete påbörjas, med många personer som engagerar sig, för att hitta en ny simhall - igen. Dagen före SM är fredag 11 maj, dagen efter Kristi himmelsfärdsdag, klämdag. Många ansvariga för simhallar jobbar bara halvdag, dvs dom går hem från jobbent ungefär NU, och alla andra har tagit ledigt denna dag. De långväga lagen har redan åkt eller är på väg att åka snart.

Efter två timmar är det klart - Vi spelar SM slutspel i Hallsberg.

Hallsberg är drygt 8 mil från Katrineholm så alla kan behålla sitt boende och pendla, och drygt 100 personer slipper hitta nytt boende. På två timmar har UV-rugby Sverige fått tag på en ansvarig i Hallsberg, i hemmet, och ytterligare 4 simhallar som alternativ, gjort upp detaljer med simhallen och dess personal som skall arbeta under helgen, löst hur den utrustning som redan finns i Katrineholm skal komma till Hallsberg, och inte minst kontakten med alla domare, funktionärer, inblandade lag och dess spelare så att allt är på plats och fungerar lördag morgon.

ETT STORT TACK TILL ALLA SOM HJÄLPTE TILL OCH SÅG TILL ATT DET BLEV ETT SM. NI GJORDE ETT FANTASTISKT JOBB.

Visst fantastiskt när ideella krafter samverkar, trots små resurser, för att få saker att fungera. Ett dygn senare kommer dessa personer som så intensivt jobbat tillsammans, lika intensivt kämpa mot varandra i kampen om ett SM guld.

SM slutspelet då?

En bild

Kvalificerade lag:

4 herrlag. Polisen DK (från Stockholm), SDK Malmö-Triton, Linköping och Trelleborg UV-rugby.
3 damlag. Black Mermaids (Skåne), Caviar Divine (Östra Sverige), Felix DF (Västra Sverige). Isbjörnarna från Umeå skulle också vara med, men var förhindrade att komma.

Herrmatcherna spelas i bäst av två matcher i form av semifinaler och final/bronsmatcher
Dammatcherna spelas först i en serie där alla möter alla och de två bästa möts i en avgörande final.
Matcherna spelas i 2x15 minuter effektiv tid.

Lördag 12 maj

Herrmatcher:

 • Semi 1:1 - Linköping - Trelleborg 5-0 (2-0) - Fördel: Linköping
 • Semi 2:1 - Malmö-Triton - Polisen 2-3 (2-0) - Fördel: Polisen
 • Semi 2:2 - Linköping - Trelleborg 4 -1 (1-0) - 2-0 i matcher till Linköping som går till final. Trelleborg spelar om brons.
 • Semi 2:2 - Malmö-Triton - Polisen 7-4 (1-0), full tid: 2-0. 1-1 i matcher vilket innebär att matchen går till 15 min "sudden death", som inte gav några mål. Därmed är vi framme vid straffläggning. Malmö-Triton vinner straffläggningen efter 5 straffar med 5-4 och är klara för final. Polisen spelar om brons.

Dammatcher:

 • Felix - Caviar Divine 0-17 (0-9)
 • Felix - Black Merfaids 0-31 (0-14) - Felix har förlorat bägge sina matcher och är därmed 3a.
 • Black Mermaids - Caviar Divine 4-2 (2-1) - Båda lagen är sedan tidigare klara för final genom respektive vinser över Felix.

Söndag 13 maj

Herrmatcher:

 • Brons 1 - Trelleborg - Polisen 3-7 (3-4) - Fördel: Polisen
 • Final 1 - Linköping - Malmö-Triton 1-6 (0-3)
 • Brons 2 - Trelleborg - Polisen 1-10 (1-3) - Polisen tar brons efter 2-0 i matcher.
 • Final s - Linköping - Malmö-Triton 0-8 (0-5) - Malmö-Triton är svenska mästare efter 2-0 i matcher. Linköping tar silver.

Dammatch:

 • Final - Black Mermaids - Caviar Divine 2-0 (0-0) - Matchen så ett tag ut att gå till förlängning då det dröljde till 6.31 i andra halvlek innan första målet gjordes. Andra målet gjordes när det återstod 2.27 av matchen. Black Mermaids är svenska mästare. Caviar Divine tar silver.

Slutställning:

Herrar:

 1. SDK Malmö-Triton
 2. Linköping SDK
 3. Polisen DK
 4. Trelleborg UV-rugby

Damer:

 1. Black Mermaids
 2. Caviar Divine
 3. Felix DF

Top 3 målgörare:

Herrar:

 1. Zacharias Lauberg - 7 mål
 2. Anders Bergenholtz - 6 mål
 3. Hans Jonsson - 5 mål

Damer:

 1. Ann-Sofi Krakau - 12 mål
 2. Kajsa Lilja - 8 mål
 3. Wilma Tien - 6 mål

Svenska Sportdykarförbundet gratulerar SDK Malmö-Triton och Black Mermaids till SM-guldet.

En bild
En bild

Efter utdelning av priser och pokaler börjar alla spontant sjunga Sveriges Nationalsång. Att simhallen saknar ljudanläggning - det grejar vi!

Det blev ett SM även 2018. Målsättninen är att nästa års mästerskap skall ingå i SM-veckan i Malmö. Nu återstår bara att packa ihop alla prylar och fylla alla bilar. Efter lite avslutande snack på parkeringen och alla "hej, vid ses snart igen", åker alla iväg för att äta och vidare hemmåt.

Nu är det lugnt!

Text: Ingvar Josefsson
Lagbild SDK Malmö-Triton: Ann-Sofi Krakau
Lagbild Black Mermaids: Emil Lindström
Övriga bilder: Wojciech Welc

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2022-12-20

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala