Gå till innehåll
FOTO OCH FILM

Rikard Godlund

Jag dyker nästan bara på västkusten utanför Väjern och Smögen samt en del i Vättern och en del kalkbrott och små sjöar utanför Örebro. Jag reser inte så ofta men de senaste åren har jag fått chansen att tävla utomlands. Galleriet får bli en blandning av bilder från dessa miljöer.

Om Rikard

Medlem i: Örebro SDK

Fotograferat sedan: 1991

Dykt sedan: 1993

UV-foto sedan: 1996

Om mitt fotograferande:
Jag köpte en begagnad Nikonos V 1996. Jag började fotografera med diafilm och upptäckte magin med UV-foto böjd över ett ljusbord med en lupp i handen.
Under en resa till Skottland några år senare dränkte jag Nikonoskameran och fick chansen att låna en systemkamera med UV-hus. När jag satte ögat i sökaren och såg autofokusen låsa på motivet insåg jag direkt att steget till systemkamera var ett måste.

Fotograferandet är drivkraften i mitt dykande. Jag gillar att experimentera med olika tekniker och ljussättning. Jag fotograferar makrobilder av djur och gillar långa makrodyk, men har som mål att utveckla mitt landskapsfotograferande mer.

Jag tävlade i UV-foto SM första gången 2004. Sedan dess har jag fått inspiration av att träffa alla andra fotografer i samband med tävlingarna och se hur de förbereder sig och presterar under samma förutsättningar som jag. Det tog 17 år från det första försöket tills jag till slut vann SM i UV-foto. Resan dit inspirerade mig till att prova en hel del bra och mindre bra idéer, vansinnigt roligt och frustrerande samma gång.

Min buddy: Elin Godlund, min fru som hjälpt mig med allt under många år.

Placeringar i SM, NM eller VM:

SM: Guld 2021, sammanlagt 27 medaljer hittills

NM: Brons 2007, ett antal medaljer av alla olika valörer under flera år

VM: Brons i kreativ klass 2023

Övrigt:

Fotoveckan i Smögen: Masterprisvinnare 2021, vinnare i tävlingskategori 2022 och 2023