Patrik Kolmodin
Mitt urval är enbart från svenska västkusten. De flesta bilderna är dessutom tagna vid sommarstället på Hermanö. Det är ingen princip, det har bara blivit så. Och ja, två av bilderna är från en insjö.
Om Patrik
Medlem i: DK Sjökorna
Dykt sedan: 1980
Fotograferat sedan: 2007
På riktigt sedan: 2010
Om mitt fotograferande:
Båten stävar ut mot öppet vatten. Den spännande delen börjar när vi fångat in välet och dragit in linan, när garnet kommer. Vi barn vill alla kika ned över relingen och se vad som kommer upp, men beroende på sjö och hur många vi är, så får vi turas om så att båten inte får slagsida. Krabborna är lite mörkare och syns inte så tydligt, men de är alltid djupt intrasslade och eländiga att plocka ut. Ibland lyser det något vitt längre ned i vattnet, det kan vara undersidan av en plattfisk, en sjötunga eller rödspätta, eller ännu hellre en piggvar, eller kanske bara en sandskädda. Torskarna är ofta hårt inpackade och nästan alltid redan döda. Ibland kommer det upp riktigt spännande saker, havskatt, marulk och om det någon gång är en pigghaj på ingång har de alltid snott runt hela garnet flera varv, så att allt kommer upp som grov en lina. Vi får också upp tagghjärtsmusslor, tare, sjöpennor, trollhumrar, spindelkrabbor, ishavssjöstjärnor, död mans hand och andra märkliga djur. Med min fascination av det marina livet var det självklart att jag skulle börja dyka.
Jag har varit aktiv dykare sedan jag var 15 år. Intresset har alltid funnits, men varierat över tid. De första årens fascination bestod i lite vad som helst, kanske god sikt, en hummer eller en dramatisk undervattensmiljö. Det har också varit efterforskning om förlisningar och vrakletande, nosande på teknisk dykning och skattjakt av nakensnäckor. De första årens fotograferande handlade enkom om att dokumentera fynden, vilket skänker viss förtröstan idag när jag tittar tillbaka på gamla bilder. Oavsett inriktning, så har jag alltid haft en nyfikenhet och ett driv, en upptäckargklädje, alltid längtat efter att göra mer, längtat efter nya expeditioner. Undervattensfotografering är perfekt för detta. Man kan alltid sträva efter ett bättre resultat. Det tar inte slut.
Placeringar i SM, NM eller VM:
- Medaljer i alla valörer i båda tävlingarna
- Bästa totalplacering SM: 3:a
- Bästa totalplacering NM: 4:a