Gå till innehåll
FOTO OCH FILM

Maria Ferm

Lite blandade foton från starten av mitt fotograferande och fram till dags dato. Även om jag vet att det riskerar förstöra lite av magin med fotona, så vill jag på slutet bjuda på 3 st före/efter-bilder. Förhoppningen är att kunna inspirera några nya fotografer genom att visa att bilderna inte alltid är sådär toppen från början, men att de kan bli om man lägger lite tid på redigering.

Om Maria

Medlem i: DK Sjökorna

Dykt sedan: 1994 (certifierad sedan 2003)

UV-foto sedan: 2015

Om mitt fotograferande: Jag köpte min första kompaktkamera 2015, men uppgraderade ganska snabbt till min nuvarande systemkamera år 2017 när jag upptäckte hur kul det var. Mycket av min kunskap har jag lärt mig av alla andra fantastiska och kunniga uv-fotovänner – det har varit ovärderligt! Men också genom att studera andras bilder, och inspireras och försöka härma andra bilder för att lära mig tekniker.
Men en betydande del är även ”självstudier” såsom redigering. När man redigerar lär man sig så otroligt mycket på vägen. Man lär sig en massa som man tar med sig ner under vattnet nästa gång man fotar. Man får nya uppslag hur man ska använda ljuset, man ser misstag man gjort som man kan göra annorlunda. Genom att granska bilder noggrant så ser man hur olika inställningar i kameran påverkar bilden, och hur man kan göra det annorlunda nästa gång. Med en kritisk och granskande blick på sina bilder så lär du dig snabbt hur du ska tänka när du väljer objekt, rata dem som aldrig kommer bli bra och hoppas de dyker upp på ett annat dyk istället med bättre bakgrund osv. Redigering har varit en mycket viktig del i mitt lärande för att kunna ta bättre och bättre bilder.

Placeringar i SM, NM eller VM:

  • 2020: SM Silver makro, brons bild med dykare.
  • 2020: NM: Guld klass D "fisk"
  • 2021: NM Guld klass B "bild med dykare"
  • 2022: SM Brons normal/vidvinkel
  • 2022: NM Silver klass C "normal/vidvinkel"
  • 2023: SM Brons totalt, Guld normal/vidvinkel

Min buddy: Hans Rullgård, dykbuddy, modell och snootare. Utan honom hade jag inte varit där jag är idag i mitt fotograferande.

Instagram: @Mariaferm79