Gå till innehåll
FOTO OCH FILM

Tumfokus

Med "Tumfokus" menar jag att man konfigurerar sin kamera så att det inte sker någon fokusering när man trycker ned avtryckaren halvvägs, utan att man flyttar fokusfunktionen till en egen knapp. Detta görs på olika sätt i olika kameror. I mitt fall har jag flyttat fokus till en knapp som nås med höger tumme, både på kameran och på UV-huset, när kameran sitter i detta.

Poängen är att man ska kunna välja när kameran fokuserar och när fokus är låst, och att man vid fokusering använder kontinuerlig fokusering med slutarprioritet, dvs att kameran fokuserar hela tiden när fokus är aktivt, men att det går att trycka av, även om kameran inte uppfattar att motivet är i fokus.

Två exempel när detta är mycket använbart:

I makrobilden på spökmärlan ovan, så använde jag fokus för att få bilden skarp vid lagom förstoringsgrad. Sedan släppte jag tummen och fokuserade genom att röra kameran försiktigt i både djupled och sidled, för att komponera och få in spökmärlans huvud i skärpeplanet. Jag tog upprepade bilder, utan att fokusinställningen påverkades. Om jag hade haft fokus på avtryckaren hade jag riskerat att fokuspukten hamnade fel och objektivet drog iväg fokus till oändligheten, så att jag fått börja om igen efter varje bild.

I halv/halv-bilden nedan, med del av motivet under ytan, själva ytan med i bild och del av motivet ovan ytan, så är det väldigt svårt att under pågående fotografering i rörligt vatten veta om kameran fokuserar på huvudmotivet, bubblor i ytan eller något på fel sida av ytan. Med tumfokus kan du fokusera på motivet, sedan släppa och ta en serie med bilder utan att riskera att fokus hoppar fel.

För mig har tumfokus blivit ett naturligt val och jag känner att jag får högre andel välkomponerade och skarpa bilder med denna teknik.

Ingvar Eliasson

Ingvar Eliasson

Ordförande, Foto- och Filmkommittén

Publicerad: 2022-12-03

Senast uppdaterad: 2023-02-19