Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Fridykarutbildning

Svenska Sportdykarförbundet har ett antal utbildningar som gör dig till en duktig fridykare och här kan du läsa mer utbildningarna våra medlemsklubbar och medlemsorganisationer kan anordna. Kontakta din klubb för mer information.

Snorkeldiplom - Brons, Silver och Guld (från 7 år)
Övningar anpassade för yngre nybörjare inom fridykning. Utövarna tränar på enklare undervattensmoment för att förbättra sin vattenvana, bekanta sig med snorkelutrustningen och lära sig snorkla.

Steg 1-3 (från 10 år)
Om du redan har vattenvana och är en god simmare men vill känna dig tryggare under vattenytan kan du prova att ta några av våra kurser Steg 1 - 3.
Detta utbildningsupplägg kommer att fasas ut under 2024 och ersättas av CMAS Snorkeldiver (se nedan).

CMAS Snorkeldiver (från 10 år)
Dessa utbildningar kommer att ersätta Steg 1-3. Konverteringsmöjligheter finns för våra instruktörer och dessa utbildningsupplägg kommer att finnas parallellt fram till 2024-08-31.

Om du redan har vattenvana och är en god simmare men vill känna dig tryggare under vattenytan är dessa utbildningar ett bra sätt att utvecklas inom fridykning såväl inomhus som utomhus. Det finns övningar anpassade för inomhusträning men även för att under säkra former träna och uppleva fridykning i öppet vatten.

Ett utmärkt sätt att förbereda dig inför en kommande utlandsresa eller inför sommaren om du vill utforska våra svenska vatten. Du vänjer dig vid att hantera din utrustning och känna efter att du valt rätt. Med rätt teknik sparar du energi och hinner upptäcka mycket mer under vattenytan. Dessa utbildningar ger dig även behörighet på internationell nivå.

CMAS One Star Pool Diver (från 14 år)
En poolfridykare som på ett korrekt och säkert sätt kan hantera all relevant fridykningsutrustning under träning i pool och skyddat vatten. Kan anses redo att delta i dyk i skyddat vatten tillsammans med en annan fridykare av minst samma kompetensgrad. Examination på 50 meter i dynamisk apnea (pool) och statisk andhållning på 2:00.

CMAS Two Star Pool Diver
En fullt utbildad, erfaren och ansvarsfull poolfridykare som kan anses ha kompetens nog att leda andra fridykare (oavsett nivå) i pool. Han eller hon ska ha den kompetens som krävs för att assistera en instruktör vid fridykningsutbildning. Examination på 75 meter i dynamisk apnea (pool) och statisk andhållning på 3:00.

CMAS One Star Apnea Diver (från 14 år)
En fridykare som på ett korrekt och säkert sätt kan hantera all relevant fridykningsutrustning under träning i skyddat vatten och som är redo för träning i öppet vatten tillsammans med en erfaren fridykare. Kursen har ett maxdjup på 10 meter, 25 meter i dynamisk apnea (pool) och statisk andhållning på 1:30.

CMAS Two Star Apnea Diver
En fridykare med erfarenhet av öppet vatten och som kan anses redo att delta i dyk tillsammans med annan fridykare av minst samma kompetensgrad. Kursen har ett maxdjup på 20 meter, 50 meter i dynamisk apnea (pool) och statisk andhållning på 2:30.

CMAS Three Star Apnea Diver
En fullt utbildad, erfaren och ansvarsfull fridykare som kan anses ha kompetens nog att leda andra fridykare (oavsett nivå) i öppet vatten. Han eller hon ska ha den kompetens som krävs för att assistera en instruktör vid fridykningsutbildning. Kursen har ett maxdjup på 30 meter, 75 meter i dynamisk apnea (pool) och statisk andhållning på 3:30.

De flesta utbildningarna har olika förkunskapskrav och som du kan läsa mer om i dokumentet Normer och Krav för fridykning under Dokument.
Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala