Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet
En bild

Conféderation Mondiale des Activités Subaquatiques

Conféderation Mondiale des Activités Subaquatiques är ett internationellt sportdykarförbund som står för gemensamma värderingar inom utbildning och säkerhet.

CMAS grundades i januari 1959 av femton länders sportdykarintresserade organisationer och valde Jaques Costeau till sin första ordförande. Motivet var att säkerställa en kvalitativt god sportdykarutbildning med gemensamma minimum standards. Det garanterade att den enskilde sportdykaren visste vad övriga dykande i gruppen hade för bakgrund och säkerhetsansvar varhelst i världen de befanns sig. Idag har CMAS medlemsförbund från 98 länder över hela världen och dessutom tillhör speciellt utvalda CMAS Dykcenter organisationen. Enbart under 1999 har dessa dykcenter utökats med ett flertal från Iran, Egypten, Sri Lanka, Jordanien, Grekland Dominikanske Republiken, Venezuela och flera väntar på det officiella godkännandet.

Sportdykarcertifikaten med ett system för olika kunskapsnivåer betecknade med ett antal stjärnor (en-, två-, tre- och fyrstjärniga), de nya specialcertifikaten för nattdyk, blandgas m.m. samt instruktörsutbildningen är hjärtefrågorna för CMAS. Men det finns också certifikat och utbildning för fridykare, marinbiologer och undervattensfotografer.

Samarbetet med forskare inom de vetenskapliga områdena biologi, arkeologi och miljö är på kvalitativt hög nivå och har lett till att CMAS Code of Practice har både UNESCOs och EUs godkännande för vetenskaplig dykning, speciellt för universitets-studerande. CMAS utdelar också vartannat år ett internationellt pris till forskare inom undervattensdisciplinernam, GPEIM.

CMAS tillhör också internationella idrottsorganisationer som Internationella Olympiska Kommittén, AGFI och World Games.

Ett förbund och en dykplats med utbildning inom CMAS certifieringsprogram står för god kvalitet med gedigen kunskap om säkerhetsaspekterna.

CMAS hemsida hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala