Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Snorkelpark - Borås DK

Almenäs Snorkelpark

Borås Dykförening är ny och bildades i början av 2023. Funderingar kring att starta föreningen och göra en snorkelpark kom dock tidigare.

Det var i augusti 2022 som några dykare och snorklare från Facebook-gruppen "Vi som gillar snorkling” blev kontaktade av Dykcenter i Borås. Ett event med skräp-dyk i Viskan mitt i centrala Borås skulle ske inför Vattendagen och de ville ha vår hjälp.

När vi gick i vattnet var vi många som blev förvånade. Dels av det klara vattnet samt av allt djurliv vi möttes av. Då kläcktes idén till att det skulle gå att anlägga en snorkelled här.

Vi skickade in ett förslag om en Snorkelled i Viskan till Borås stad, där medborgarna kan gå in och rösta på förslagen. Antalet röster blev många fler än vi trott, men tyvärr gick det inte att anlägga leden i Viskan då bottensegmentet är starkt oförorenat - mycket pga den forna textilindustri som funnits i staden i många år.

När det inte gick att anlägga en snorkelled i Viskan ombads vi av Borås stad att titta på en ny plats för genomförandet. Almenäs badplats blev den nya platsen och här finns nu Almenäs Snorkelpark.

Varför heter det Snorkelpark och inte snorkelled? Jo, livet i en insjö är inte rangordnat på samma sätt som i havet. I en insjö lever inte vissa arter på specifika platser, utan de kan påträffas vart som helst i sjön. Då tyckte vi att det blir bättre att ha en informationstavla där man går i vattnet som informerar om vilka arter man kan träffa på.

Snorkelytan är utmärkt med bojar, och man snorklar från land och ut till bojarna. Ytan på Snorkelparken är ca 15 meter bred och 250 meter lång. Vattendjupet är från 0 till ca 150cm så den passar till alla att snorkla i.

Parken har varit mycket uppskattad hittills och kommer att utvecklas med tiden. Till exempel finns en brygga med på önskelistan. Detta för att även personer med handikapp ska kunna komma i vattnet lättare och få snorkla.

- Vi vill även få i ett vrak av en gammal träbåt, - för känslans skull, säger Hasse Ingemarsson, som är en av de personer som lagt ner mest tid på att ordningsställa denna park.

Borås DK märker att intresset för snorkling ökar från bara en kul grej när man ändå badar, till en dykgren man vill satsa på.

- Snorkling kan man säga ligger lite rätt i tiden nu när allt bara blir dyrare och budgeten för fritidsintressen samtidigt krymper. Snorkling är en dykgren som passar alla åldrar från barn till senior, menar Hasse.

Tanken med Snorkelparken är att locka fler till att vilja upptäcka världen under ytan. Av en snorklare kan det i längden bli både fridykare och apparatdykare.

Då Borås Dykförening fortfarande är i startgroparna, jobbar de hårt för att få fler snorklande människor i vattnet i hela Sverige. Det märks inte minst på den facebook-grupp som föreningen startat.

Vill du att Borås DK ska fortsätta att utveckla snorkelleder och parker? Bli medlem!

Swisha namn och personnumer till: 123 359 95 86

Medlemspriser, Borås DK, 2023

Snorklare och dykare

600:-

Ungdom t o m 18 år

300:-

Stödmedlem

100:-


Publicerad: 2023-08-18

Senast uppdaterad: 2023-08-18

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala