Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Lyckad skräpdykning

Den 16 september 2023, samlades Dykarklubben Octopus i Linköping och utförde skräpdykning i Stångån som flyter genom staden.

- Vi var 12 st på plats och några fridykare som tog upp ca 40 st cyklar, glasflaskor, burkar, elkabel och plast, skriver Niclas Roos, - dykare i Octopus - när han mailar till förbundet.

DK Octopus har liknande uppdrag på gång framöver, då bland annat i en hamn. Deras hemmahörande kommun är Motala - Östergötlands Sjöstad. Föreningen hoppas på ett framtida samarbete med kommunen, och även närliggande kommuner, för att få till en renare miljö även under ytan. Skräpet finns där även om det inte alltid syns. Men det påverkar miljön negativt minst lika mycket som det ovan mark.

På bilderna syns gänget som dök efter skräp i Stångån. Gemenskapen i gänget och allt de hittar i vattnet bidrar till glädje och sporrar deltagarna att leta efter mer!

Samarbete önskas med bland annat kommuner så det blir lättare att forsla skräpet från upptagningsplats till återvinning/ skroten. Hur gör ni i andra föreningar? Det skulle även underlätta för föreningen om kommunen eller företag kunde sponsra med lådor att lasta skräpet i samt SUP-brädor att dra det på in till land. Har din förening bra tips på hur Octopus kan komma vidare med sin satsning för en renare miljö även under ytan?

Har du tips och ideér och vill dela med dig? Maila direkt till DK Octopus på: david.de@live.se eller till oss på förbundet så förmedlar vi till klubben.

Stort tack till Niclas Roos och Dykarklubben Octopus för att ni delar med er av projektet till oss andra!

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala