Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Över 2300 föreningar får kompensationsstöd

Riksidrottsförbundets styrelse fattade på måndagskvällen beslut om fördelningen av regeringens nya stödpaket till idrotten.

Under tisdagen fick alla specialidrottsförbund besked om vilket stöd deras föreningar får summerat. Ett antal förbund får också besked om vad de får att fördela vidare till föreningar i de högsta lagbollserierna och de stora komplexa evenemang där förbundet hjälpt föreningarna att ansöka.

Fördelning av stöd per specialidrottsförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förbunden för de stora lagidrotterna får en summa att själva ansvara för att fördela mellan sina elitföreningar efter beslut i respektive specialidrottsförbunds styrelse och i dialog med Riksidrottsförbundet.

– Elitidrotten som vanligtvis samlar mycket publik lider svårt. Det är bra att det här stödet kan hjälpa till genom pandemin då dessa föreningar oftast också har stor barn- och ungdomsverksamhet, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I måndags beslutade Riksidrottsförbundets styrelse att över 2300 föreningar får ta del av 554 miljoner kronor som är en del av det stödpaket på en miljard kronor som regeringen beslutat ska stötta idrottsrörelsen med året ut. Många föreningar har fortsatt stora problem då restriktioner under hösten skärpts ytterligare så att tävlingar och matcher ställts in och även träningar ställts in eller övergått i individuella för de allra flesta som är 16 år och äldre. Dessutom har maxgräns för publik bibehållits på 50 personer efter en kort förhoppning om att kunna höja gränsen för sittande publik till 300 personer. Och i går aviserade regeringen att de från den 24 november avser sänka gränsen till 8 personer.

– Vår bedömning är att idrottsrörelsen under 2021 kommer att behöva fortsatt stöd med minst 2 miljarder kronor oavsett vilka restriktionerna som gäller och hur länge. Jag hoppas att regeringen förstår den svåra situation som många föreningar befinner sig i och hur begränsningar att genomföra verksamhet, även om de bedöms oundvikliga, kommer att få långtgående negativa effekter på idrottsrörelsen. Idrotten behöver svar snabbt, just nu är beskedet till idrottsrörelsen noll kronor i krisstöd för 2021, det är inte acceptabelt, säger Björn Eriksson.

Elitföreningar som får stöd via sitt specialidrottsförbund för seriespel:

  • Bandy, Elitserien herr
  • Basket, SBL herr, SBL dam, SuperEttan herr
  • Bordtennis, Pingisligan by STIGA herr
  • Fotboll, Allsvenskan herr, OBOS Damallsvenskan dam, Superettan herr, Elitettan dam
  • Handboll, Handbollsligan herr, SHE dam, Allsvenskan herr och dam
  • Innebandy, SSL herr och dam, Allsvenskan herr och dam
  • Ishockey, SHL herr, SDHL dam, Hockeyallsvenskan herr, Hockeyettan herr
  • Svemo – Speedway, Elitserien och Allsvenskan
  • Volleyboll, Elitserien herr och dam

Fördelning av stöd för seriespel per specialidrottsförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Publicerad: 2020-11-18

Senast uppdaterad: 2023-03-21

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala