Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Råd för idrottare, tränare och föräldrar i coronatider

I tider av inställda tävlingar, uppskjutna matcher och minskade träningsmöjligheter har Riksidrottsförbundets avdelning Elitidrottsstöd tagit fram idrottspsykologiska råd för att hantera effekten av coronapandemin.

Dagens situation påverkar oss alla på många sätt – både praktiskt och hur vi mår. Hur ska du som är idrottare, tränare eller förälder tänka och göra för att må och prestera bra i träning och vardag?

– Du kan träna dig i att hantera ovisshet och osäkerhet, blicka framåt och samtidigt hitta motivation och drivkraft i nuet. Det finns goda skäl att också reflektera över hur du själv hanterar tankar och känslor kopplat till dagens situation för att främja ditt mående. Nya sätt att förhålla sig till nuvarande situation kan bli en resurs för din idrottskarriär eller livet i stort även när pandemin är över, säger Karin Moesch, idrottspsykologisk rådgivare på Riksidrottsförbundet. 

På Riksidrottsförbundets webbplats Idrottspsykologi – prestation och hälsa finns råd i coronatider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Hur du kan hantera din oro, anpassa eller förändra dina mål, vara kreativ och söka möjligheter för att träna och tävla på nya sätt. Att acceptera dina känslor och träna på avslappning. Där finns övningar och förslag till möjliga egna åtgärder.

– Det är viktigt att kunna acceptera att vi kan uppleva ångest, nedstämdhet eller oro i denna situation, och inte bli självkritiska för att vi känner så. Även om vi inte kan ta bort dessa upplevelser, så kan vi lära oss att hantera dem på ett bra sätt. Möta dem med acceptans, och samtidigt ta steg i den riktningen vi vill. Vi håller kvar vid de aktiviteter som får oss att må bra och får oss att utvecklas. Det finns viss risk när vi upplever negativa känslor och oro att vi drar oss tillbaka och avstår från det som är värdefullt och viktigt för oss, och den impulsen ska vi försöka gå emot, säger Karin Moesch.

Till webbplatsen Idrottspsykologi – prestation och hälsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information kontakta

Karin Moesch
Idrottspsykologisk rådgivare Riksidrottsförbundet
08-699 62 37

Mer om:

 Coronaviruset Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2020-04-08

Senast uppdaterad: 2023-03-21

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala