Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

VM i undervattensrugby – så gick det för Sverige!

Den 25 juli 2019 anlände de svenska landslagen i UV-rugby till Graz, Österrike för att delta på VM!

Den 25 juli 2019 anlände det svenska dam- och herrlandslaget i undervattensrugby till Graz, Österrike, där VM i undervattensrugby hölls mellan den 27 juli och den 3 augusti. Två förväntansfulla lag, med flertalet yngre spelare som spelade sitt första VM, påbörjade sitt gruppspel dagen efter invigningen.

Damlagen bestod av 14 nationer och herrlagen av 17 nationer, vilket innebär att det var fler länder som deltog än någonsin tidigare. Sporten breder ut sig och flera länder har utvecklats i positiv riktning genom bl.a. att antalet spelare har ökat samt att många spelare har blivit bättre rent tekniskt.

Gruppspelet bestod av fyra grupper på såväl dam- som herrsidan och resultaten under veckan blev följande.

För damlandslagets del började mästerskapet med en match mot Kanada som slutade med 19-0. Matchen därpå mot Finland slutade 0-0, vilket gjorde att Finland vann gruppspelet på målskillnad, då de lyckades vinna över Kanada med fler mål än Sverige.

Med anledning av att Sveriges damer kom tvåa i gruppspelet fick de spela en åttondelsfinal mot Danmark. Det blev en spännande match som slutade 1-0. Därefter fick Sverige möta Norge i semifinal. Det blev ett hårt motstånd för Sveriges del som resulterade i 1-7. Det ska dock poängteras att Sverige var det enda lag gjorde mål på Norge under mästerskapet!

Eftersom 1:a till 4:e plats var uteslutna därefter var Sveriges damer fast beslutna att placera sig på femteplats. De återstående matcherna resulterade i 1-0 mot Turkiet och mot Österrike blev det 4-0. Matchen mot Turkiet, vars damlag har tränats hårt och utvecklats snabbt de senaste åren, vanns i förlängning genom sudden death.

Det svenska damlandslaget hade flertalet uttagna yngre och relativt nya spelare med sig, varav den yngsta spelaren av alla damer på mästerskapet, 18-åriga Sofie Öberg, debuterade för första gången i landslaget och flera av de andra debuterade med sitt första VM. De nyare spelarna höjde sitt spel efter varje match och fick mycket positiv feedback av både förbundskapten Ulf Ridell, assisterande förbundskapten Johan Fernlund samt landslagskamrater. Sveriges damlandslag ser ljust på framtiden och utvecklingen som går i rasande fart framförallt för de yngre spelarna!


Foto: Underwater Rugby World Championships

För herrlandslaget del började mästerskapet med två matcher första dagen. Resultaten blev 12-0 mot USA och 14-0 mot Ungern. Gruppspelet fortsatte därefter med en match mot Luxemburg som slutade med hela 37-0 och sedan en match mot Österrike som slutade med 16-0. Semifinalen spelades mot Tyskland och det blev en jämn och tuff match. Efter en straff och ett mål i spelet resulterade matchen i 0-2 och även herrlandslaget fick ladda om för att som bäst kunna placera sig på en femteplats. De återstående matcherna var mot Spanien och Finland. Sverige slog Spanien med 17-0 och lyckades tillslut knipa femteplatsen i förlängning  med resultatet 2-1 mot Finland. Den yngre spelaren Edvin Mårtensson, som kom med som reserv från början, gjorde flest mål av alla i herrlandslaget med hela 16 mål!


Foto: Underwater Rugby World Championships

Sverige gjorde sammantaget en god insats, men det kan inte nog poängteras vikten av ideellt engagemang, förbundets stöttning samt seriös och långsiktig satsning för att Sverige återigen ska kunna stå på prispallen.

 

Publicerad: 2019-08-16

Senast uppdaterad: 2019-08-16

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala