Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Städa Sveriges Miljöförbund 2018

Med stor glädje, men framförallt stolthet, kan vi härmed titulera oss som Städa Sveriges Miljöförbund 2018!

Med hela 13 st städande föreningar blev Sportdykarförbundet det förbund som städat mest och med flest! Det är tack vare er, våra föreningar, som vi kan stoltsera med denna titulatur! BRA JOBBAT! Nu städar vi lite mer va? Förra året städade föreningar bort hela 800 ton skräp! Signa gärna upp er på kommande städtillfällen! 

www.stadasverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

# Länk till annan webbplats.

städasverige Länk till annan webbplats.

Text - Städa Sverige:

Svenska Sportdykarförbundet blev 2018 års miljöförbund. Utnämningen från Städa Sverige går till det medlemsförbund som samlat flest deltagande lag i skräpprojekt i förhållande till antalet aktiva föreningar. Priset på 25 000 kr delades ut under Städa Sveriges årsstämma nu i veckan.

Sportdykarförbundets generalsekreterare Frida Linderoth blev glatt överraskad när de presenterades som 2018 års miljöförbund på Städa Sveriges årsstämma under tisdagen. Förbundet får priset för att de har haft flest föreningar i städuppdrag jämfört med totala antalet föreningar i förbundet under året. Till största del har sportdykarna städat i en miljö där de känner sig som mest hemma – under vattnet.
- Det känns fantastiskt kul att bli årets miljöförbund, och framför allt blir jag extremt stolt över våra föreningar. Vi vistas i vatten, det är vår sport, och då kräver det att man tar ett ansvar för vattnet. Och jag tror att många föreningar vill ta det ansvaret för hur det ser ut, man vill att våra vatten ska må bra, säger hon.

Tror du att den goda saken är mer motiverande än föreningsersättningen man får när man städar?

- Jag tror att ersättningen är en god bonus, men känslan av att göra något viktigt är nog det som är mest uppfyllande, säger hon.

Vattenstädningar med sportdykarklubbar har under 2018 bland annat gjorts av Alingsås Dykarklubb i Bäveån i centrala Uddevalla, av Sydkustens sportdykarklubb i Väggahamnens farled i Karlshamn och i en del av Klarälven i centrala Karlstad med Karlstads Dykarklubb. Insatser som alla bevisade att det finns mycket skräp att plocka nere i djupet.
- Det är många som verkar tro att vattnet är någon slags sopstation, att om man slänger man ner saker i vattnet försvinner det. Det finns en nonchalans, en inställning att ”det man inte ser finns inte”. Men under ytan ser man att det är burkar, kundvagnar, cyklar och allt möjligt som hivats ner. Och det är även problematiskt med båtägare som dumpar sina tanker i vattnet, vilket ju också får ju oerhört dåliga konsekvenser, som att djurarter och växter dör ut. Som ålgräset som nästan har försvunnit helt på flera platser på grund av hur vi misshandlar vår natur, säger Frida Linderoth.

Som årets miljöförbund får sportdykarförbundet 25 000 kr och det är pengar som ska gå till miljöarbete inom förbundet, säger Frida:
- Vi arbetar alltid aktivt med att göra saker för miljön och vi har som ambition att de närmsta fem åren verkligen göra satsningar. Framför allt för att uppmärksamma folk just på problemet kring hur våra vatten ser ut, men också för att inte det ska fortsätta slängas skräp i vattnet. Så självklart att det ska tillbaka till miljön.

Städa Sverige har 43 idrottsförbund som är medlemmar och under året har cirka 30 procent av alla städuppdrag utförts av dessa förbunds föreningar. Övriga deltagare kommer från andra idrotter, främst fotbollen. Frida Linderoth är glad över Städa Sveriges arbete och skickar ett tack till både organisationen och till sina medverkande föreningar.
- Jag vill tacka Städa Sverige för ett bra samarbete som jag hoppas kommer att fortsätta utvecklas. Ett stort tack också till våra föreningar som deltar.

 


Foto: Frida Linderoth


Mottagande av pris på Städa Sveriges årsmöte 15 maj 2019. Foto: Josefin Warg


Här städas en del av Klarälven i centrala Karlstad och förutom en laptop hittades cyklar i massor, kundvagnar och massor av annat! 

Foto: Städa Sverige

Publicerad: 2019-05-17

Senast uppdaterad: 2019-05-17

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala