Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Europaeliten i undervattensrugby kommer till Sverige

För första gången kommer European Underwater Rugby League (EUWRL) till Sverige. Undervattensrugby är den enda bollsporten i världen som spelas i tre dimensioner.

Från kl. 9.00 lördagen den 26 oktober kommer de fem bästa lagen från de nationella elitserierna i fyra länder att göra upp om Semenovpokalen i Högdalens simhall i Stockholm.

Undervattensrugby är en fullkontaktsport där man får hindra bollföraren att nå hemmakorgen, på botten av bassängen, med alla inom reglerna tillåtna medel. Sporten har sedan 1990-talet erövrat Europa och blivit en populär sport bland atleter som söker hårda utmaningar. Idag finns landslag från nästan alla kontinenter.

- För att göra matcherna tillgängliga för fler fans kommer vi att få hjälp av ett ryskt TV-team som sänder alla matcher live via nätet, säger Andreas Tael som är tränare i Polisens dykarklubb och koordinator för EUWRL.

Den som vill se världens bästa lag drabba samman kan göra det på
http://www.euwrl.com/

För ytterligare information, kontakta:
Peter Falk, presskontakt omgång 1 EUWRL Sverige,
0701-443 881
* * *

Fakta om European Underwater Rugby League
European Underwater Rugby League är en högre liga som startades för att ta uv-rugby till en högre nivå. Där man i framtiden vill att varje europeiskt land som har en elitserie ska delta med sitt eller sina bästa lag. Ligan filmas, i likhet med NHL, KHL och SHL, och har möjlighet att utvecklas till en ny, intressant medieprodukt allteftersom tekniken gått framåt. EUWRL är ett privat initiativ från ryskt håll och man använder CMAS välutvecklade regel- och domarsystem med några tillägg. För närvarande visas EUWRL live och kostnadsfritt på http://uwrc-betta.ru/tv.html, för att öka medvetenheten om sporten. På längre sikt är förhoppningen att sporten tar steget in i sporttablåerna på tv.

Fakta om uv-rugby
Uv-rugby spelas under vattenytan på ett djup av 3.6-5 m, med en fast korg på botten på vardera lagets planhalva. Matcherna spelas i den djupa delen av poolen och ska vara mellan 15-18 m lång och 12-15 m bred. Bollen är en sjunkande, saltvattenfylld plastboll som man passar mellan varandra för att göra mål i motståndarnas korg. Bollförare får attackera andra spelare. Motståndarlagets spelare får attackera bollföraren och vara i vägen för, men inte attackera, icke bollförare. Lagen består av 12-15 spelare per lag med tre avbytare och 12 i spelaruppställningen. Sex spelare per lag finns i vattnet för att göra mål i motståndarens korg. Exempel kan ses på här Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2013-10-25

Senast uppdaterad: 2018-02-27

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala