Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Till medlemmar i Sjösäkerhetsrådet

Transportstyrelsen behöver er hjälp!

"Ökända grund
I Strategi Säkrare båtliv nämndes insatser som bör påbörjas snarast. En sådan insats var förbättringar av sjökort och utprickning. Alla som har lokalkännedom inom ett område vet att det finns vissa grund som är särskilt välbesökta. Det är otillfredsställande att de med lokalkännedom ska kunna sitta på håll och räkna båtar som går på grund – särskilt då vi numera vet att människor skadar sig riktigt allvarligt vid sådana tillfällen. 2011 var det två personer som omkom i samband med grundstötningar.
 
Därför satsar vi nu på att kartlägga de platser där flera båtar varje år går på grund. Lokalbefolkningen, SSRS besättningar, Sjöfartsverkets båtmän, JRCC, KBV och Sjöpolisen känner till sådana platser. Och den kunskapen vill vi gärna ta del av.
 
Dessutom kommer vi att ta hjälp av den grundkännande allmänheten. Stockholm Radio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har gjort en hemsida där vem som helst kan registrera positioner för dessa grund. Det går också bra att skicka rapporter direkt till Sjösäkerhetsrådet Öppnas i nytt fönster.. Svaren kommer att analyseras vartefter de kommer in. Och, i de fall det är möjligt, kommer åtgärder att vidtas i form av sjökortsrättelser, förändringar av utmärkningen eller information till allmänheten via hemsida.
 
En jury bestående av representanter från Sjösäkerhetsrådet, Stockholm radio och Sjöfartsverket kommer att bedöma nivån av de inskickade förslagen och utse en segrare. Pris kommer att delas ut i form av programmet Seapilot eller båtsportkort. Aktiviteten startar den 1 juni och avslutas den 30 september.
 
Vi vill nu att ni sprider den här informationen i er organisation och bidrar till att vi får in rapporter och att vi tillsammans kan bidra till att grundstötningarna minskar och att färre människor skadas i båtlivet. Myndigheter och organisationer rapporterar i första hand direkt till oss."

Publicerad: 2012-08-03

Senast uppdaterad: 2018-02-27

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala