Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Provtävling i Fyrishov

Lördagen den 21 januari på Fyrishov i Uppsala genomförde SSDF en provtävling i dynamisk apnea, eller distanssimning under vatten på ett andetag, som nog bättre beskriver denna tävlingsform. Uppsalaklubben Tumlaren stod som lokal arrangör, stort tack!

Denna inspirationsdag kring tävlingsfridykning var en del i den process som SSDF:s styrelse initierade under 2011 då en projektgrupp tillsattes för att starta tävlingar i fridykning. Tävlingar i fridykning har arrangerats i Sverige varje år sedan 1999 men SSDF har fram till nu endast arrangerat utbildningar för rekreationell fridykning. Rubriken för arrangemanget var provtävling men samtidigt poängterades att tävlingsregler och tävlingsarrangemang var en exakt kopia av en "riktig" tävling denna januarikväll.

41 fridykare från tio olika SSDF-föreningar deltog i tävlingen inför en publik på ca 80 klubbkamrater, anhöriga och SSDF-funktionärer. I tävlingsorganisationen ingick 14 personer varav åtta stycken agerade säkerhetsdykare. Peter Boivie från Tumlaren och Sebastian Näslund från Juniordykarna kommenterade, förklarade och lotsade publiken genom det över två timmar långa arrangemanget i varsin mikrofon. På frågan om det var svårt att förklara vad som händer för en oinvigd publik, svarade Peter:

- Det här är ju en tävlingsform som, precis som UV-rugby, har svårt att bli en publiksport. Man ser visserligen atleterna bättre här än i UV-rugby. Men här måste man som kommentator skapa lite dramatik eftersom alla prestationer är så lika varann. Dramaturgin är inte helt olik en tävling i tre-steg.

Isabell Skarhall från Alingsås DK och förstagångstävlande i fridykning viskade till sina medtävlare fem minuter innan sin start:

- Det spelar ingen roll hur långt eller kort jag dyker, det viktiga är att jag deltar.

Isabell valde att bryta vattenytan efter 32 meter och fick "Vitt kort" vilket betyder att domaren ger godkänt. Hos såg minst lika lycklig ut efteråt som Ulf Lindberg som gjorde det längsta dyket på 203 meter. SSDF:s tävlingsläkare Johan Dahlström Länk till annan webbplats. fanns naturligtvis på plats, dels som medlem i SSDF:s tävlingsfridykargrupp men också som tävlingsläkare.

-Det säkerhetsreglement vi nu tar fram kommer självklart att kräva närvaro av en läkare vid varje tävling, berättade Johan.

Vad blir då nästa steg för SSDF? Tävlingsfridykningsgruppen (TFG) har nu gett SSDF-föreningen Juniordykarna i uppdrag att förbereda ett första SM i poolfridykning 23-25 mars i Göteborg. SSDF:s styrelse har bett (TFG) att presentera samtliga nödvändiga reglementen som omgärdar tävlingar och presentera detta för styrelsen den 8 mars 2012, då beslutet om SM kommer att tas av styrelsen.


Foto: Lena Holmbring


Foto: Lena Holmbring


Foto: Lena Holmbring

Publicerad: 2012-01-25

Senast uppdaterad: 2018-02-27

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala