Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

RF om momshotet

Nyhetbrev från Riksidrottsförbundet: "Kampen mot momshotet går vidare – din förening kan göra skillnad!"

I Sverige behöver ideella föreningar, till exempel idrottsföreningar, inte redovisa moms på intäkter de har för att finansiera sin verksamhet, som till exempel försäljning, servering och reklam/sponsring. Det vill EU-kommissionen ändra på eftersom den anser att de svenska reglerna strider mot EU:s momsdirektiv. Men samtidigt har kommissionen, genom en så kallad grönbok, startat en diskussion om framtidens momssystem. Det är en öppen diskussion som vem som helst kan delta i genom att skicka in svar på de frågor EU-kommissionen ställer i Grönboken.

Om idrottsföreningarna tvingas in i momssystemet innebär det ökade kostnader för många, men framför allt större och krångligare administration för alla föreningar. Momsredovisningen kommer att ta tid och risken att göra fel är stor. Den risken kommer knappast att göra det lättare att rekrytera nya ledamöter till föreningarnas styrelser.

Den svenska regeringen har sagt att den är beredd att ”kämpa ända in i kaklet” för att försvara föreningslivet och bevara det svenska undantaget för föreningslivet från att redovisa moms. Det är också något alla riksdagspartier står bakom. Vi kan stödja regeringen genom att sätta tryck på EU-kommissionen. Ett sätt att göra det är att så många föreningar som möjligt skickar svar på Grönboken. Svaret behöver inte vara långt och komplicerat. Och det går bra att skriva på svenska.

Så här går du tillväga för att skicka in ett svar till EU-kommissionen:

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Ladda ner en enkel beskrivning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(PDF)

Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Frågor och svar om momshotet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ytterligare och uppdaterad information hittar du alltid på RF:s hemsida www.rf.se Öppnas i nytt fönster..
Har du frågor som materialet inte ger svar får du gärna kontakta Fredrik Rodhe på Riksidrottsförbundet, fredrik.rodhe@rf.se, 08-699 61 02.

TACK för din hjälp!

PS. Skicka gärna ett mail och berätta vad din förening gör för att stoppa momshotet till raddaidrotten@rf.se
Skriv också vad du tycker på Facebook-gruppen ” Länk till annan webbplats.Rädda min idrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Den har över 10 000 medlemmar och växer hela tiden. DS

Publicerad: 2011-04-08

Senast uppdaterad: 2018-02-27

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala