Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

VM-guld till Sverige i fridykning

På torsdagen den 23 juni stod det klart, Valdemar Karlsson från DK Juniordykarna tog Sveriges första VM-guld på VM i fridykning i Bulgarien, i grenen statisk apnea.

- Hela våren har varit en speciell resa mot VM och jag kunde inte drömma om att den skulle sluta såhär, inleder Valdemar Karlsson.

Valdemar var först ut i startfältet på VM i Burgas och kunde efter fyra och en halv timmes väntan konstatera att han tagit en historisk guldmedalj, med sina 8 Minuter och 58 sekunder. 60-årige Valdemar gjorde med detta sitt sjätte VM i ordningen och var överraskad av det fina resultatet, när han själv var inställd på en fjärdeplats eller i bästa fall en bronsplats.

– Jag hade egentligen hoppats på en 15 sekunder till, men jag tycker att det fungerade bra. Jag var nervös innan start, men det var skönt att man kan påverka sin starttid. Det brukar vara en fördel att starta sist, för då kan man gå på de andras tider. Men nu kunde jag sätta press, och dra nytta av det, säger Valdemar.

Men Valdemar nöjer sig inte bara med ett ett VM-guld, utan menar på att det finns fler mål att uppnå, bland annat att komma över 10-minutersgränsen avslöjar han.

Förbundsordförande Catarina Jostéus har varit i kontakt med Valdemar och gratulerat den nyblivne guldmedaljören, samt till den historiska prestationen inom svensk fridykning.

Vidare kommenterar generalsekreterare Kristian Gunnarsson prestationen att;

- Det finns mycket att glädjas åt och imponeras av i den här bedriften. För det första att kunna ta hem den första världsmästartiteln till Sverige i fridykning, i grenen statisk apnea. För det andra att göra det vid 60 års ålder i stenhård konkurrens är minst sagt imponerande av Valdemar. Idrotten är verkligen fantastisk och begreppet idrott hela livet blir extra fint i det här sammanhanget, oavsett om du har ambitionen att vinna VM-guld eller endast att utforska livet och gränserna under vattenytan.

Stort grattis Valdemar och hatten av för prestationen. Det är många i dyk-Sverige som gläds med dig i den här stunden!

Läs mer:

Artikel i Göteborgsposten Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-06-28

Senast uppdaterad: 2022-06-24

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala