Hoppa till sidans innehåll

VM i UV-foto 2013


2013-04-03-1744-153

 

VM i UV-foto hölls i år på den vackra, karibiska ön Cayo Largo i Kuba. Det svenska landslaget bestod av två team, Jonna Bergström med assistent Ingvar Eliasson och Tobias Dahlin med assistent Henrik Bengtsander. De hade meriterat sig till landslaget genom sina prestationer i de två senaste SM respektive NM. Kuba var givetvis ett spännande resmål! Gänget reste dit gemensamt, några dagar i förväg, och hann med en dag i Havanna innan de flög över till Cayo Largo för träningsdykning. Dykningen höll hög standard under träningen, med karibisk artrikedom och vackra svampdjur och koraller! När det drog ihop sig till tävling blev tyvärr vädret ostadigare och blåsigt, vilket gjorde att tre av fyra tävlingsdyk fick göras inomrevs, på mycket grunt vatten. Det var en utmaning, med både dyningar och starkt solljus, som försvårade både ljussättning och bedömning av bilder på displayen, men det var ju lika för alla.

 

 

 
UV-fotograf nummer ett i årets landslag är Tobias Dahlin. Tobias bor en bit norr om Göteborg och är medlem i Falkenbergs Dykarklubb. Han började dyka 1991 och genom dykningen väcktes också hans egentliga fotointresse. Kreativitet och experimentlusta kännetecknar Tobias fotograferande. Han jobbar också mycket med att få rena och tilltalande bakgrunder som framhäver huvudmotivet. Parkamrat till Tobias är barndoms- och tillika dykklubbskamraten Henrik Bengtsander från Göteborg. Henrik tog sitt första dykcertifikat 1992 och har dykt mycket på svenska västkusten men han har även stor erfarenhet från dykning i varmare vatten.

 

 
UV-fotograf nummer två i landslaget är Jonna Bergström. Jonna är från Malmö, men medlem i Tång-Johans SDK i Lysekil. Jonna har fotograferat under vatten sedan 2003 och tävlat i Svenska Mästerskapen de senaste tre åren. Jonna jobbar mycket med ljus och stämningar, och med att besjäla havets innevånare genom att ta kluriga porträtt på allt från sjölejon till eremitkräftor. Jonna dyker ofta med Ingvar Eliasson från Vänersborg, som kommer att vara hennes parkamrat under VM. Ingvar är medlem i samma dykklubb som Jonna. Han är själv aktiv UV-fotograf men i VM kommer han alltså att vara modell och motivletare åt Jonna.

 

_MG_6484

 

När tävlingen väl var över och bedömningen klar, så blev det en 4:e plats för Tobias Dahlin i temat makro. Grattis, Tobias! I övrigt blev det inga topp tio-placeringar för våra svanska fotografer. Vidar skålevik från Norge, med assistent Siv Pedersen fick två 4:e placeringar, makro och vidvinkel utan dykare, och en 5:e plats vidvinkel med dykare. Vidar kom även på 9:e plats i temaklassen ”close-up with sponge”. Stort grattis till det norska teamet för deras framgångar.

_MG_5901

 

På segerpallen totalt hamnade Spanien på guld och två team från Italien på silver och brons. Rent allmänt kan sägas att det var hårt konkurrens och att alla bilder på 1-3 plats höll mycket hög kvalitet. Litet förvånade blev vi över vissa topp tio-bilder i de båda vidvinkelklasserna. Det var tämligen konventionella bilder som tagit sig upp och vi saknade i vissa fall kreativitet och nytänk. Domarna var sex herrar i övre medelåldern, sannolikt med lång tradition inom den analoga fotografin. Det kan givetvis påverka urvalet. Som vanligt kan man konstatera att det är en sport med stort inslag av subjektivitet i bedömningen!

2013-04-14-0408-221-1

 

Nästa VM blir i Nederländerna i maj 2015! Det blir en utmaning för alla våra svenska fotografer! Där borde vi ju vara mera på hemmaplan, med torrdräkt, grönt vatten och dålig sikt. Inga bikinimodeller där inte… ;)

 

Fullständig resultatlista kommer inom kort.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:53 Skribent: Jennie Soriano

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px