Hoppa till sidans innehåll

Finalen avgjord


Det 25:e svenska mästerskapet i UV-foto hölls i Hamburgsund den 19-21/8. Nytt i årets tävling var främst att bilderna bedömdes efter teknisk kvalitet, komposition och innehåll (budskap, kreativitet, originalitet). På så sätt fick de tävlande mer återkoppling från domarna än tidigare. Antalet tävlingsbilder begränsades också till två per klass. Klasserna var makro, vidvinkel samt årets tema – svartvitt.

Fredag morgon drog ett kraftigt och långvarit regnväder in över Västkusten. Prognosen sa att det skulle regna fram till lördag morgon. Vi hade dock vädrets makter med oss för just innan vi skulle gå ned till båtarna upphörde regnet. Vi hade grå himmel men var glada åt att slippa bli blöta före dyket. Intill en av dykbåtarna uppehöll sig en nyfiken fågel och vi som var kvar ombord hoppades verkligen att den skulle dyka ned till de tävlande.

Lördag morgon sken solen och vi kunde förlägga dagens dyk vid Väderöarna. På vägen ut såg vi en mängd sälar på några klippor. Vi hade två fina dyk vid Torsöflacken och Södra Ärholmen. I samband med dykuppehåll och lunch på Storö togs en gruppbild av alla tävlande och arrangörerna.

Vinnare totalt blev Tobias Dahlin med parkamraten Henrik Bengtsander vilka placerat sig högt i flera tidigare tävlingar. De följdes av Richard och Elin Godlund på andra plats och Anders Salesjö och Jonas Andersson på tredje plats.

P1030348

Jury

Uttagning och final hade tre domare som var anonyma både för de tävlande och för varandra fram tills prisutdelningen. Bilderna bedömdes på webben utan att domarna kände till fotografernas identitet. Marko Wramén från tidningen DYK var en av domarna i uttagningstävlingen men ersattes till finalen då han ville vara med och dokumentera tävlingen. Domarna i finalen var de mycket erfarna fotograferna Espen Rekdal och Christian Skauge från Norge och Lars Kirkegaard från Danmark.

Juryn har vid sin bedömning premierat fotografens originalitet, nyskapande och personliga avtryck i bilden.

Varje bild gavs oberoende, av var och en av domarna, poäng enligt följande.

  • Innehåll 0–10 poäng
  • Komposition 0–5 poäng
  • Teknisk kvalitet 0–5 poäng

De sammanlagda poängen (0–60 poäng för varje bild) utgör bildens tävlingspoäng.
Fotografens sammanlagda poäng för alla bilder ger den totala placeringen.

Läs mer om domarna!

Tävlingsledning

Jennie Soriano (tävlingsledare)
 Strömstad Sportdykarklubb.
Hans Spicar (tävlingsledare) 
Götaverkens Sportdykarklubb.
Ingvar Eliasson (tävlingssekreterare) 
Tång-Johans Sportdykarklubb.
Anders Säldemark (ansvarig dykarrangemang) 
Dyk-Leif i Hamburgsund.

Dykcenter

Ett stort tack till Anders, Victoria och Niklas hos Dyk-Leif för ett med ett leende väl genomfört arrangemang. Det är viktigt för tävlingen att all logistik fungerar bra så att de tävlande kan koncentrera sig på uppgiften. Det som krävs är boende, måltider, båtar och/eller transport för 12 dykpar samt 2 tävlingsledare. Vi har varit nöjda med att vara i Hamburgsund men lägger gärna tävlingen någon annanstans för att få variation och välkomnar andra dykcentra att arrangera tävlingen tillsammans med SSDF. Hör av er till någon av oss i UV-foto kommittén om ni är intresserade.

Sponsorer

Tävlingsledningen vill tacka alla sponsorer för deras fina bidrag till prisbordet. Också de tävlande är mycket glada för er generositet!

Resultat

Guld-, silver- och bronsmedaljer utdelades i klasserna makro, vidvinkel och tema. I dessa klasser gav högst poängsatta bilder placeringen. Fotografens sammanlagda poäng för alla bilder gav den totala placeringen. Detaljstuderar man resultatlistan nedan syns det att det var mycket nära mellan flera tävlande. För att skilja tävlande på med samma poäng åt avgjorde poäng för ”innehåll”. Tolv dykpar tog sig till final men ett par tvingades avbryta tävlingen på fredagen.

Resultat makro

Resultat vidvinkel

Resultat tema

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:25 Skribent: Hans Spicar

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px