Hoppa till sidans innehåll

SM i UV-foto 2010 avgjort


SM i UV-foto hölls för tredje året i rad i Hamburgsund. Blåsigt och mulet väder hindrade inte de tävlande från att ta fina bilder och kategorin tema ”yta” bjöd på några överraskande bilder. Årets svenska mästare blev Ronnie Svensson. Tvåa blev Tobias Dahlin och förra årets vinnare Jonna Bergström kom på tredje plats.

Årets SM i UV-foto var det 24:e sedan starten 1987. Tävlingen började med en uttagstävling i form av en inskickstävling i maj från vilken tolv finalister gick vidare. Finalen avgjordes sedan under fredag till söndag den 20-22 augusti i vattnen utanför Hamburgsund. Totalt 16 fotografer deltog i uttagstävlingen och 12 tog sig till final. En fotograf tvingades lämna återbud i ett sent skede varför det i år var 11 tävlande.

Fredag förmiddag anlände de tävlande dykparen till dykcentret Dyk-Leif i Hamburgsund. Utrustningen ställdes i ordning för ett första tävlingsdyk på eftermiddagen. Efter lunch hälsade UV-fotokommitténs ordförande Ingvar Eliasson alla deltagande välkomna. Ingvar deltog själv i tävlingen som parkamrat och lämnade därför sedan över till Jennie Soriano och Hans Spicar att hålla i tävlingen. För dykarrangemanget svarade Anders Johnsson med personal på Dyk-Leif.

Vi började med genomgång av dykorganisation och tävlingsregler, och svarade samtidigt på frågor. Alla hade läst reglerna i förväg men några saker behövde förtydligas eller avgöras på plats före tävlingen. Vi beslöt bland annat gemensamt att förenkla förfarande med inlämning av bilder och avstod från momentet att ladda ned samtliga bilder från minneskorten efter varje dyk. Istället valde vi att lita på varandra och lät varje fotograf lämna in sitt urval av tävlingsbilder, både som bearbetade och i råformat. På så vis kunde en bild vid behov jämföras med ”originalet”, för att kontrollera att ingen otillåten bildredigering gjorts.

Tävlingen bestod sedan av tre dyk om vardera maximalt 60 minuter och omfattade tre kategorier; vidvinkel, makro och tema. Temat för året var ”Yta” och hade meddelats ett par veckor i förväg. Det hade väckt en del frågor. Det förtydligades att  den totala tävlingstiden fick vara max 60 minuter och inte som tidigare av dykdatorn loggad dyktid. Temat ”yta” fick många att tänka på vattenytan men bilden måste vara tagen minst delvis under ytan. Tävlingsledningens förhoppning om att temat skulle leda till lite ovanliga bilder kom senare att infrias.

Jennie blev tävlingsledare på den för året nya dykbåten Triton medan Hans ansvarade för tävlingen på dykbåten Väderöfjord. Vi hade sex dykpar på Triton och fem på Väderöfjord. Första dyket skedde vid 15-tiden vid Stora respektive Lilla Klättarna. Vädret var molnligt och vi hade vind på drygt 10 meter per sekund. Vi låg i lä och det gick därför bra att genomföra dykningen. Fredrik Ehrenström fick tyvärr avbryta första dagens dyk tämligen omgående på grund av läckage från frontporten. Kamera och optik skadades inte men det var inte möjligt att återuppta dyket. Sikten var inte den bästa men det ska till utmaningar för att göra fina bilder. Ett par låg länge i ytan nära klipporna för att fotografera för temat yta. Ett annat hade med sig en spegel som rekvisita!

För bildredigering och prisutdelning hade vi hyrt Väderöarnas Båtsällskaps klubbstuga nere i hamnen. Här satt de flesta fotografer fram till kl 22 på lördagen för att välja och redigera sina bilder för inlämning. Enligt reglerna är det tillåtet att justera hela bildens exponering, vitbalans, kurvor, nivåer skärpning och färgmättnad. Bearbetning av endast delar av bildytan eller användning av klonvertyg är inte till tillåtet. Inte heller digital dubbelexponering, dvs bildöverlägg i kameran, var tillåtet. Kl 18 hade vi avbrott för gemensam middag bestående av fantastiskt god Thaimat lagad av Victoria på Dyk-Leif.

Natten till söndag publicerades tävlingsbidragen till en särskild webbplats för bedömning av årets jury. Bilderna visades utan fotografens namn. Domarna var anonyma, även inför varandra, tills resultatet redovisades. Årets domare var Ulla Knutsson (arkitekt och art director), Andi Voeltz (en av grundarna av www.digideep.com) och Jesper Kjøller (chefredaktör för den danska utgåvan av DYK).

Medan domarna gjorde sitt jobb kunde de tävlande passa på att göra ett nervlugnande rekreationsdyk på söndag förmiddag.  Strax före lunch sammanställdes resultatet och prisborden dukades upp. Denna gång hade vi så många och generösa sponsorer att det blev var sitt prisbord får både fotograf och parkamrat.

De tävlande hade lämnat in tre bilder i varje klass och resultatet är en sammanläggning av de poäng de fått för sina bilder. Det gör att högst betygsatta bild i varje klass inte nödvändigtvis är tagen av den som totalt vann en klass. Medalj i guld, silver och brons delades ut i respektive kategori. Vinnarna fick dessutom varsin helårsprenumeration av tidningen DYK. Vinnare i klassen makro blev Tobias Dahlin med parkamrat Henrik Bengtsander, vinnare i klassen vidvinkel blev Ronnie Svensson med parkamraten Maria Lecander och vinnaren i temat ”yta” blev Bo Olsson med parkamraten Steina Aradottir. Priset för bästa debutant gick till Lena Holm. Svensk mästare i UV-foto 2010 blev Ronnie Svensson med parkamraten Maria Lecander.

 

 

Värt att notera är att det var mycket nära mellan de tävlande med de högsta placeringarna. Daniel Holmberg som placerade sig på andra plats i klassen vidvinkel använder en kompaktkamera. Fredrik Ehrenström som dränkt sin utrustning första dagen lyckades trots lånad utrustning ändå placera sig på en hedrande tredje plats i klassen makro och kom sjua totalt. Lena Holm som placerade sig sist totalt hade den näst högst poängsatta bilden i klassen vidvinkel.

Vi avslutade dagen med en utvärdering och samlade in tankar inför framtida utveckling av tävlingen. Till nästa år hoppas vi att fler skickar in bilder till uttagstävlingen och att vi har ett par huvudsponsorer. Allt har fungerat mycket bra hos Dyk-Leif men till nästa år önskar vi om möjligt variation. Därför söker vi efter en arrangörsklubb och/eller ett dykcenter som klarar av logistiken med 24 dykare, båtar och boende.

Finalen i nästa års SM i UV-foto kommer att ske den 19-21 augusti. Plats bör vara någonstans på västkusten norr om Göteborg. Kontakta UV-fotokommittén för mer information.

Här finns resultattabellerna.

 

Fakta

UV-foto är en idrottsgren inom den svenska idrottsrörelsen. SM i UV-foto arrangeras av Svenska Sportdykarförbundet (SSDF) som ingår som ett specialförbund i Sveriges Riksidrottsförbund. Rätt att delta i SM i UV-foto har svensk medborgare som är medlem i en dykarklubb som är ansluten till SSDF. Tävlandet inom SSDF har också som mål att utse en svensk mästare i UV-foto vilken representerar Sverige i VM i UV-foto. Placeringen i SM under två år, sammanvägt med resultaten i Nordiska Mästerskapen under samma period, avgör också vem som får representera Sverige. VM i UV-foto arrangeras vartannat år av Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS)

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:51 Skribent: Hans Spicar

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836

 

 

 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info