Hoppa till sidans innehåll

Dykkommittén


Dykkommittén skall verka för att SSDF:s medlemmar och klubbar sysselsätter sig med sportdykning och de "vetenskapliga områden" som tillhör verksamheten.


Dykkommittén ska stimulera medlemmarna och klubbarna till sportdykning och öka kunskapen hos medlemmarna för submarina landskapet samt deras insikt för att bevara detta. Det kanske låter lite högtravande med "det submarina landskapet". Detta är dock en annan beteckning på dykarens högt älskade miljö. Den som vi dykare vill vistas i så mycket som möjligt, eller hur? Att bevara detta innebär att vi har något att uppleva nästa gång vi dyker. Vi har också något som vi kan visa för andra dykare eller ha något som vi kan berätta för de som inte dyker. Sedan kan detta vara såväl skeppsvrak såsom skaldjur eller något annat som gör det till en intressant dykplats. Hjälp till och visa förakt för vrakplundrare, skaldjurplockare, miljöförstörare etc - de sabbar ju ditt dyk!

Kommittén arbetar också med att ta fram och uppdatera utbildningsmaterial inom marinarkeologi, marinbiologi och vattenmiljö. Som dykare kan du komma i den situationen att du ser något under dyket som du inte känner till eller vill vet mer om. Det kan vara en riggdetalj på ett skeppsvrak eller någon underlig krabba. Det kan också vara att du vill veta vilken teknik du ska använda för att lyckas med fotografering under vatten. Genom att gå kortare kurser eller studiecirklar får du många av dessa frågor besvarade och du kommer att uppleva mer under ditt dyk. Som dykare använder man ju en hel del tid för att söka något man vill se eller uppleva under dyket. Med större kunskap och erfarenhet kan du begränsa ditt "sökområde". Vet du vilken miljö den sökta arten inte trivs i, så behöver du inte leta i den miljön. Lika är det med att finna skeppsvrak - vet du var skeppet seglade så vet du också var du skall söka.

Ett annat sätt att snabbare hitta det du söker är att dyka i någon av förbundets klubbar. Det kan ta åtskilliga hundratals dyk innan man hittar ett skeppsvrak om man dyker oplanerat - man får förlita sig enbart på tur. I en sportdykarklubb finns det säkert någon som kan visa på var vrakplatsen finns. Alltså vid första dyket kan du få se det du söker och använda de "hundratals dyk" till att studera vraket eller till något annat. Det samma gäller om man t.ex. vill studera en viss fiskart eller växt.

Andra saker som Dykkommittén arbetar med är att bevaka SSDF:s, föreningarnas och medlemmarnas intressen inom marinarkeologi, marinbiologi och vattenmiljö.

Vill du vet mer om kommitténs verksamhet så se vidare på sidan Hur vi jobbar vilken beskriver vi vårt arbetsätt och på sidan Saker som vi vill göra tar vi upp planerade verksamheter/projekt.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:50 Skribent: Kjell Westberg

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px