Hem / Om SSDF / Aktuellt från Förbundet / Information från förbundsläkaren

Information från förbundsläkaren

Frågor om dykerimedicin, covid-19 uppdatering och intressant forskning om dykares hjärna.

Solen skiner och naturen är fylld med färger. Mycket påminner om sommaren och dykning i våtdräkt i det stora blå. Är det kanske dags?

SSDF har den 12:e maj 2022 publicerat uppdaterade rekommendationer om dykning efter covid. De har samma filosofi och ligger i samband med andra internationella riktlinjer. Tack vare ett härligt samarbete med Förbundets Tekniska Kommitté är de anpassade på den svenska verkligheten.

SHMS, det Skandinaviska Hyperbarmedicinska Sällskapet hade sin årliga konferens i Karlskrona den 26-27 april. Alla föreläsningar och medföljande diskussioner var intressanta. Dr Anders Rosén från tryckamaren på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg presenterade sin forskning om dykares hjärna. Det handlade om olika biologiska markörer (proteiner tau, GFAp, NfL) som närvarar vid neurologisk skada och hur mycket samband de har med dykarsjuka. Dr Rosén försvarar sin doktorant-thesis i Göteborgs Universitet den 1:a juni. På en annan föreläsning fick vi med stolthet höra att den finska marinen använder modifierade dyktabeller som initialt varit skapade för Sverige av (bland andra) vår egen hedersförbundsläkare dr Hans Örnhagen.

Den dykerimedicinska rådgivningen har redan innan halvåret kommit över 50 frågeställningar för 2022. Några frågor har blivit utvalda för publikation på e-tidningen DYK.

Men sommaren är redan här, som sagt. Många har redan planerat semester med mer eller mindre dykning. Kom alltid ihåg att planera varje dyk realistiskt och tryggt!

Med dykliga hälsningar,

Georgios Gr. Sidiras,

Förbundsläkare SSDF

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik


Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link
E-post dataskydd: This is a mailto link
Se all info