Hoppa till sidans innehåll

Till medlemmar i Sjösäkerhetsrådet

03 AUG 2012 10:26
Transportstyrelsen behöver er hjälp!
  • Skapad: 03 AUG 2012 10:26

"Ökända grund
I Strategi Säkrare båtliv nämndes insatser som bör påbörjas snarast. En sådan insats var förbättringar av sjökort och utprickning. Alla som har lokalkännedom inom ett område vet att det finns vissa grund som är särskilt välbesökta. Det är otillfredsställande att de med lokalkännedom ska kunna sitta på håll och räkna båtar som går på grund – särskilt då vi numera vet att människor skadar sig riktigt allvarligt vid sådana tillfällen. 2011 var det två personer som omkom i samband med grundstötningar.
 
Därför satsar vi nu på att kartlägga de platser där flera båtar varje år går på grund. Lokalbefolkningen, SSRS besättningar, Sjöfartsverkets båtmän, JRCC, KBV och Sjöpolisen känner till sådana platser. Och den kunskapen vill vi gärna ta del av.
 
Dessutom kommer vi att ta hjälp av den grundkännande allmänheten. Stockholm Radio har gjort en hemsida där vem som helst kan registrera positioner för dessa grund. Det går också bra att skicka rapporter direkt till Sjösäkerhetsrådet. Svaren kommer att analyseras vartefter de kommer in. Och, i de fall det är möjligt, kommer åtgärder att vidtas i form av sjökortsrättelser, förändringar av utmärkningen eller information till allmänheten via hemsida.
 
En jury bestående av representanter från Sjösäkerhetsrådet, Stockholm radio och Sjöfartsverket kommer att bedöma nivån av de inskickade förslagen och utse en segrare. Pris kommer att delas ut i form av programmet Seapilot eller båtsportkort. Aktiviteten startar den 1 juni och avslutas den 30 september.
 
Vi vill nu att ni sprider den här informationen i er organisation och bidrar till att vi får in rapporter och att vi tillsammans kan bidra till att grundstötningarna minskar och att färre människor skadas i båtlivet. Myndigheter och organisationer rapporterar i första hand direkt till oss."

Skribent: Frida Linderoth
 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info


Vaccinera klubben.png