Hoppa till sidans innehåll

Förtydligande gällande Branschöverenskommelsen

19 FEB 2010 10:33
Förbundssäkerhetsombud Håkan Karlsson har skrivit ett förtydligande gällande Branschöverenskommelsen mellan Svenska Sportdykarförbundet och Konsumentverket.
  • Skapad: 19 FEB 2010 10:33

Dykutbildning

  • Branschöverenskommelsen har tillkommit för att öka säkerheten för de deltagare som går kurser och/eller deltar i utfärder.
  • Branschöverenskommelsen gäller inte de moment som genomförs i skyddat vatten under dykkurs - endast vid övningar i öppet vatten.
  • Om dykövningar genomförs i öppet vatten under grundkurs, med upp till två elever/instruktör, så rekommenderas att man tar med sig en assistent.
  • Om dykövningar genomförs i öppet vatten under grundkurs, med fler än två elever/instruktör, är det krav att man tar med sig en assistent. Detta för att eliminera risken att instruktören tappar bort elev/elever.
  • Under dyk till större djup än 20 meter under vidareutbildning ska det alltid finnas en assistent med i vattnet. Assistenten ska befinna sig i dykelevernas omedelbara närhet. Djupdyket får inte ske förrän deltagaren på dykkursen uppfyller de förkunskapskrav som finns.
  • Assistenten ska vara lägst CMAS/SSDF tvåstjärnig dykare med viss erfarenhet. Det är upp till instruktören att välja en assisten med lämplig erfarenhet och utbildning.

Sammanfattningsvis; vid fler än två elever/instruktör vid grundkurs ska assistent finnas med i vattnet vid övning i öppet vatten. Vid en-två elever/instruktör rekommenderas att en assistent närvarar.

I övrigt gäller Dykpraxis, Normer & krav samt IA 2010 vid dykutbildning av dykare i Svenska Sportdykarförbundets regi.

Systematiskt säkerhetsarbete

  • Detta avsnitt finns med för att underlätta för er förening när säkerhetsaspekter ska bedömas. Exempelvis ska journal föras på när torkmedel och aktivt kol byttes i kompressorn, när service utfördes etc. Allt för att skapa så säkra metoder och system som möjligt för er och era medlemmar. Annat som behöver journalföras är fel och brister på dykutrustning samt vad och när dessa avhjälpts. Allt för att säkerställa att inte klubben tillhandahåller dålig andningsgas eller undermålig dykutrustning.

Vad gäller information av tillhandahållande av dyktjänster så framgår dessa av bilaga 1 till Branschöverenskommelsen.

Skribent: Johanna Strömgren
 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info


Vaccinera klubben.png