Hoppa till sidans innehåll

RF om momshotet

08 APR 2011 15:58
Nyhetbrev från Riksidrottsförbundet:
"Kampen mot momshotet går vidare – din förening kan göra skillnad!"
  • Skapad: 08 APR 2011 15:58

I Sverige behöver ideella föreningar, till exempel idrottsföreningar, inte redovisa moms på intäkter de har för att finansiera sin verksamhet, som till exempel försäljning, servering och reklam/sponsring. Det vill EU-kommissionen ändra på eftersom den anser att de svenska reglerna strider mot EU:s momsdirektiv. Men samtidigt har kommissionen, genom en så kallad grönbok, startat en diskussion om framtidens momssystem. Det är en öppen diskussion som vem som helst kan delta i genom att skicka in svar på de frågor EU-kommissionen ställer i Grönboken.

Om idrottsföreningarna tvingas in i momssystemet innebär det ökade kostnader för många, men framför allt större och krångligare administration för alla föreningar. Momsredovisningen kommer att ta tid och risken att göra fel är stor. Den risken kommer knappast att göra det lättare att rekrytera nya ledamöter till föreningarnas styrelser.

Den svenska regeringen har sagt att den är beredd att ”kämpa ända in i kaklet” för att försvara föreningslivet och bevara det svenska undantaget för föreningslivet från att redovisa moms. Det är också något alla riksdagspartier står bakom. Vi kan stödja regeringen genom att sätta tryck på EU-kommissionen. Ett sätt att göra det är att så många föreningar som möjligt skickar svar på Grönboken. Svaret behöver inte vara långt och komplicerat. Och det går bra att skriva på svenska.

Så här går du tillväga för att skicka in ett svar till EU-kommissionen:

Ladda ner en enkel beskrivning (PDF)

Frågor och svar om momshotet

Ytterligare och uppdaterad information hittar du alltid på RF:s hemsida www.rf.se.
Har du frågor som materialet inte ger svar får du gärna kontakta Fredrik Rodhe på Riksidrottsförbundet, This is a mailto link, 08-699 61 02.

TACK för din hjälp!

PS. Skicka gärna ett mail och berätta vad din förening gör för att stoppa momshotet till This is a mailto link
Skriv också vad du tycker på Facebook-gruppen ”Rädda min idrott”. Den har över 10 000 medlemmar och växer hela tiden. DS

Skribent: Frida Linderoth
 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info


Vaccinera klubben.png