Hem / Info / Förbundsinformation / Information från förbundsläkarna januari 2022

Information från förbundsläkarna januari 2022

Dagarna har börjat vinna mark över nätterna, fast värme har inte etablerat sig ännu. För oss som är intresserade om dykning kan temperaturen göra oss undvika kalla dyk eller tvärtom, planera dyka under isen. Oavsett hur aktiva vi är kan det vara bra att få några rader med besked om Förbundets medicinska nyheter.

Först vill jag berätta om en någonting som hände i Luleå på slutet av oktober. En person blev medvetslös i bassängen i samband med fridykningsträning. HLR genomfördes genast tills att ambulansen var framme. Den drabbade personen hamnade på IVA och några dagar senare blev utskriven i god hälsa. Jag hade glädjen att prata på telefon med den drabbade dykaren, som verkade vara fullt återhämtad. Min tidigare erfarenhet från liknade livräddningar samt från patienter inlagda på IVA efter livräddning säger att det här är en absolut lycklig resultat, utan ohälsosamma konsekvenser eller död. Säkerhetskommittén kommer säkert att dra lärdomar och slutsatser, så att vi minskar risken att någon annan hamnar i en sådan situation. Däremot måste jag som Förbundsläkare gratulera den eller dem som har genomfört HLR och faktiskt räddat ett liv! Under en militär organisation skulle det vara en bra nominering för medalj, men här kan jag bara säga BRA GJORT!! Eller Bravo Zulu, för att behålla den militära nyansen. Vidare kan vi alla fundera på hur väl uppdaterade vi är rörande HLR och livräddning och varför inte göra en uppdateringskurs, såväl privat som inom dykklubben.

Den andra rapporten kommer från FHV-Metodik (Företagshälsovård Metodik) som har i flera år administrerat listan med behöriga dykläkare i Sverige. Länken till listan med dykläkarna kunde man hitta bland annat via SSDF:s webbsida. Nu har FHV-Metodik förflyttat ansvaret för listan till en europeisk organisation som heter IDBM (International Diving Medical Expert Board, https://www.edmd.eu/). Behöriga läkare hittar man på en karta genom följande länken: https://www.edmd.eu/db/geo.html. Som ni kan se, det är inte alla behöriga dykläkare i Sverige som har hunnit registrera sig och det är många namn som saknas, men så småningom kommer de att göra det. Länken kommer att uppdateras på vår webbsida snart. För närvarande kan man söka fritt på nätet i fall man behöver dykläkare.

Den sista rapporten handlar om hyperbarmedicin. HBO, som hyperbar oxygen vanligtvis kallas, är inte SSDF:s huvudintresse, däremot är dykningen väl förknippad med tryckkammaren. Det europeiska sällskapet för HBO samordnade en webinar om God Praktik för HBO den 15:e december. Panelen med föreläsarna var tung och ämnena intressanta. Det är bra att veta vad som HBO kan göra för oss dykarna och det är ännu bättre att aldrig uppleva det!

Med dykliga hälsningar,

Georgios Gr. Sidiras,

Förbundsläkare SSDF

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta Digitalt
110 01 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link
E-post dataskydd: This is a mailto link
Se all info