Hoppa till sidans innehåll

Ranking och uttagning


Kvalgränserna nedan gäller för uttagning till landlaget som skickas av SSDF. Topp tre atleter i vardera gren, som klarar kvalgränsen får möjligheten att representera Sverige i respektive VM, i första hand. Tar värdlandet emot fler atleter från respektive land får fler åka med.

För sponsring från SSDF krävs att man klarat en av kvalgränserna nedan. Finns det sedan extra platser kan delta på tävlingen genom att bekosta tävlingen själv.
Antal platser för en tävling bestäms av värdlandet i första hand (wildcards ej inkluderade), standard är 3 platser (per dam och herr) men ibland fler. Platser delas ut efter ordningen: resultat först, sen först-till-kvarn.


Kvalfönstret är 24 månader men stänger 4 månader innan utsett mästerskap.

 

Gällande kvalgränser för fridykning i pool 2020

Gender DYN DYNB DNF STA
Female 160m (80p) 126m (63p) 120m (60p) 5:05min (61p)
Male 185m (92.5p) 149m (74.5p) 143m (71.5) 6:32min (78.4p)

Gällande ranking för pool VM 2020 hittar du här.

 

 

Kvalgränser för djup VM 2019

Gender CWT CNF FIM
Female 63m (63p) 39m (39p) 54m (54p)
Male 75m (75p) 54m (54p) 73m (73p)

Gällande ranking för djup VM 2019 finns här.

 

Rankinglista för CMAS resultat finns här.

 

Kvalregler för världsmästerskap

 1. Kvalfönstret till VM öppnar 24 månader innan VM:s första tävlingsdag och stänger 4 månader innan denna dag. Undantag görs om SM ligger efter kvalfönstrets stänging. SM resultat som noteras fram till 3 månader innan VM:s första tävlingsdag är också giltiga.

 2. Endast resultat från Aida-tävlingar som sker inom kvalfönstret räknas.

 3. Aktuella resultat inom kvalfönstret samt ranking skall publiceras via SSDF’s hemsida.

 4. Kvalgränser för damer och herrar i respektive gren räknas fram inför varje VM enligt följande modell. Bas resultat (i AIDA-poäng) utgår från det tionde bästa resultatet i världen under kalenderåret två år innan VM. Detta resultat multipliceras med en procentsats för att få fram gällande kvalgräns. För pool-grenarna är procentsatsen 80% och för djupgrenarna 75%. Kvalgränserna skall publiceras på SSDF:s hemsidas senast 1 Mars året innan VM.

 5. Atleter med “wildcard”* till VM är per automatiskt med i landslaget.

 6. Det är upp till varje atlet att ombesörja att hens resultat finns registrerade samt är korrekta <länk till resultatinlämning>. Resultat som inte är registrerade en vecka efter kvalfönstrets stängdes räknas ej.

 7. Det är upp till varje atlet att meddela SSDF, huruvida hen vill ingå i VM-laget, samt meddela i vilka discipliner hen avser tävla i. En atlet som inte tackat ja senast en vecka efter kvalfönstrets stängning har avsagt sig sin VM plats. (Om SM infaller efter ordinarie kvalfönstrets stänging är det en vecka efter SM som gäller (se §1))

 8. Även en atlet som ej klarat någon kvalgräns kan tacka ja till VM, under förutsättning att hen har ett registrerat resultat inom kvalfönstret. 

 9. Dag åtta efter kvalfönstret stängning skapas VM-laget. Platserna i laget delas efter gällande ranking ut bland de atleter som tackat ja. Finns det ytterligare platser kvar i laget efter detta är det först till kvarn som gäller.

 10. Vid lag-VM grundar sig rankingen på den sammanlagda AIDA-poängen i CWT, DYN och STA. Varje lag (herr och dam) består av 3 atleter och en eventuell reserv. I de fall då det bland dem som tackat ja inte går att få ihop varken ett herr eller damlag, finns möjligheten att bilda ett mixat lag (förutsatt att det finns tre atleter som tackat ja). Mixlaget tävlar då i herr klassen. 

 11. Vid ett eventuellt avhopp, går platsen till nästa atlet på rankingen bland de atleter som tackat ja. I de fall då det inte finns fler atleter som tackat ja, är det först till kvarn som gäller.

 12. Alla som är med i landslaget är skyldiga att hjälpas åt på VM.  Laget tävlar för Sverige, och alla deltagarna har en lojalitet till SSDF och sina lagkamraterna.

Eventuella förbundsmedel fördelas lika mellan landslagsmedlemmarna som klarat någon kvalgräns, och går i första hand till anmälningsavgift, landslagskläder, resa och boende vid tävling samt träningsläger. Summan från SSDF fastställs vid förbundsmötet. 

 

Lagkapten

Inför varje VM ska en lagkapten utses. Det är viktigt att en lagkapten utses så tidigt som möjligt. Lagkaptenen bör även utse en biträdande lagkapten som kan bistå hen. Lagkaptenens uppgifter är:

 • Ansvara för kontakten mellan organisatör, landslag och förbund.

 • På VM närvarar lagkaptenen (eller en av lagkaptenen utsedd person) på de lagkaptensmöten som organisatören anordnar. Lagkaptenen ska förmedla information från mötet till laget samt framföra eventuella synpunkter från laget till organisatören.

 

*Wildcards. Det 10 bästa herr- och damatleterna i respektive gren under kalenderåret innan VM får ett wildcard. Detta innebär att de länder med atleter med wildcard får en extra VM-plats för varje wildcard (förutsatt att atleten med wildcardet utnyttjar sin plats). Atleter med wildcard är med i landslaget oavsett ranking.

 

Uppdaterad: 13 MAJ 2019 12:41 Skribent: Piero Giobbi
E-post: Adressen Gömd

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta Digitalt
110 01 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px