Hoppa till sidans innehåll

Föräldrainformation


Till dig som har barn som vill börja fridyka


Fridykning är en sport som i stort sett kan utövas av alla, ung som gammal, under förutsättningen att intresset finns. Det kan vara så att föreningarna inte har någon verksamhet anpassad för barn under en viss ålder men om du som förälder är med och tar hand om ditt barn kan ni träna tillsammans. Barn i lägre åldrar kräver ständig uppsikt eftersom badhusmiljön kan vara en riskfylld miljö att röra sig i. I en del fall har föreningar gjort ett medvetet val att inte utbilda barn under exempelvis 12 år eller tillämpar någon form av policy för att de inte har tillräckligt med ledarresurser, vilket kan vara bra att känna till när du letar efter föreningar i din närhet. En del föreningar kanske inte ens har fridykningsverksamhet utan satsar på någon annan inriktning istället, vilket också förekommer. Du hittar våra föreningar här.

För att börja fridyka i en förening och ta del av deras verksamhet måste man bli medlem. Ett medlemskap i en av Svenska Sportdykarförbundets anslutna föreningar innebär en hel del förmåner. Det kan du läsa mer om här. Det innebär även att ni är försäkrade när ni tränar eller deltar i en föreningsaktivitet. Läs mer om försäkringen här.

Inom Svenska Sportdykarförbundets ramar finns det en hel del fridykningsutbildningar som du kan ta del av som fridykare. Det finns brons-, silver och gulddiplom för dem som är lite yngre och vill bekanta sig med vattnet. Vidare finns det certifikat med olika inriktning; både för inomhus- och utomhusfridykning, för dem som vill träna och utveckla sina fridykningsfärdigheter ytterligare. Läs mer om våra utbildningar här. Att ta ett grundläggande fridykningscertifikat innan semesterresan är ett perfekt sätt att träna vattenvana och bekanta sig med sin utrustning.

Före ett köp av utrustning är det en stor fördel om ni kan få prova utrustningen. De flesta föreningar har fridykarutrustning, dvs mask, snorkel och fenor, som ni kan få låna det första träningstillfällena. Fråga en fridykarinstruktör efter tips och råd. Avvakta därför med att köpa utrustning till efter första eller andra träningstillfället. Det är viktigt att köpa fridykarutrustning av god kvalité och optimal passform.

 

Uppdaterad: 28 JUN 2009 12:31 Skribent: FK

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px