Hoppa till sidans innehåll

Damlandslaget i fridykning närmar sig formtoppen

31 AUG 2016 14:11
I början på september åker Sveriges och SSDF:s tre bästa kvinnliga fridykare till Lag-VM i Grekiska Kalamata.
  • Uppdaterad: 31 AUG 2016 14:16

På herrsidan har Sveriges klubbar inte lyckats få ihop ett konkurrenskraftigt Landslag så därför åker nu endast damerna. Vän av ordning noterar säkert att det ju nyss var VM i Finland, men just 2016, arrangeras både individuellt VM (Finland i Juni/Juli) samt Lag-VM i september i Grekland.

Vad är då ett Lag-VM i fridykning?

Man tävlar i dom tre klassiska fridykningsgrenarna; Statisk andhållning och Dynamisk Apnea i pool samt Konstant vikt på djupet. OCH, alla tre i laget måste tävla i alla tre grenar. Finessen med ett Lag-VM är således att poäng räknas från nio dyk, och därav kan man på förhand räkna ut att det inte lönar sig att chansa och försöka slå personliga rekord i alla grenar. Nej, receptet för medalj är säkerhet och marginal. Hittills på alla Lag-VM så har alla medaljörer haft nio godkända dyk.
2016 års damlandslag består praktiskt nog av tre klubbkamrater; Sofia Tapani, Klara Hansson och Linda Stenman, alla tävlande för Juniordykarna i Göteborg. På frågan om hur träningen hittills varit i sommar svarar lagkaptenen Sofia Tapani:

 

Vi har fått en relativt lång utomhussäsong tack vare en bra försommar. Tjejerna har tränat på boj ute i havet sedan i maj, dock är förhållandena i Sverige alltid tuffa. Det har varit en blåsig halvkall sommar, men är mycket bra träning inför de varmare och något mer lättdykta vattnen i Grekland. Tack vare Juniordykarnas sommarträning har vi också haft tillgång till bra bassängträning för att bygga grund och fila på detaljerna till dynamiskt och statiskt.

Värt att nämna här är Klara som för 6 månader sedan genomgick en knäoperation efter en klätterskada. För en månad sedan kunde hon börja dyka med bifenor och nu simmar hon med monofena igen. Hon har visat ett fantastiskt driv och vilja att komma tillbaka snabbt och levererar fint på träningarna. Linda visar också på att hon är en viktig medlem i laget och visar på goda resultat även hon på träningarna och då särskilt i statisk ändhållning, en viktig gren där vi kan plocka en del poäng mot de andra lagen. Kanske kan hon till och med utmana det svenska rekordet från 2007 på 6:49 (Lotta Ericsson). Jag själv levererade mitt andra längsta dyk någonsin i dynamiskt på VM i Åbo och känner mig mycket trygg med både det statiska och djupet. Tryckutjämningen fungerar som ett urverk! Det finns goda förutsättningar för riktigt långa och djupa dyk. Den tiden som är kvar nu så bygger vi formtoppen varsamt och jobbar mycket med vår gemensamma målbild. För att sista veckan innan tävling toppa till den sista djupformen på plats i Kalamata.

Skribent: Peter Boivie
Epost: Adressen Gömd

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836
 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info


Vaccinera klubben.png