Hoppa till sidans innehåll

Ledare nr. 4


Ledare nr 4

 

Fridykning – gör det till din upplevelse

 

Det senaste året har det hänt mycket inom fridykningen just inom Svenska Sportdykarförbundet. Avgörande beslut för sportens fortsatta utveckling har fattats och många kompetenta och drivna fridykare har slutit upp för att hjälpa oss att driva på den fortsatta utvecklingen. Utbildningar och material har jobbats fram för att kunna ta fridykningen från en etablerad träningsgren ett steg närmre möjligheten att bli en tävlingsgren. 

Att tävla inom fridykning är egentligen inget nytt men inom SSDF är det något som inte förekommit eller varit en naturlig del av verksamheten. Anledningarna till att det ha varit så är många och under de gångna åren har det skapat ett tomrum i vår verksamhet eftersom vi inte har kunnat tillgodose just detta behov hos medlemmar och utövare som vill bli medlemmar men vänder sig till andra aktörer för att kunna tävla. Detta blir mer påtagligt nu när intresset för fridykningen har ökat enormt mycket om man bara tittar tillbaka 5 år i tiden. Även det massmediala intresset har fått fart och det finns både nyhetsinslag och klipp på nätet att ta del av. Fridykning är en sport för alla, det är aldrig försent att börja fridyka och nu när vi ser vilka resultat man kan uppnå utan flera års erfarenhet men med bra och regelbunden träning blir det en utmaning som lockar alltfler i alla åldrar. En mycket positiv trend som samtidigt ställer höga krav på oss som organisation.

Att mäta sina prestationer är av olika betydelse för varje individ och därför är det viktigt att arbeta med flera inriktningar inom vår gren utan att dessa har en hämmande effekt på utvecklingen. Vad menar jag med detta då? Jo, att för många av våra utövare är fridykning en upplevelsesport där prestationerna eller resultaten inte är det viktiga utan själva känslan av frihet och det man ser när man utövar sporten, för en del är det en motionsform och för andra är det en utmaning och ett sätt att testa sina gränser. Givetvis utesluter det ena inte det andra utan det kan vara en kombination av flera saker som gör att man drivs framåt inom fridykningen. Några upplever en total känsla av frihet under ett lyckat tävlingsdyk medan andra känner samma eufori bland fiskar på ett rev i Röda havet. 

För att vi som en del av en organisation ska kunna tillgodose så många intressen som möjligt tycker jag det är viktigt att vi har ett utbildningssystem som erbjuder valmöjligheter så att man själv kan välja den väg som känns bäst. Vill du träna fridykning och lära dig tekniker för att optimera din upplevelse under vattnet och bättra på din kondition ska det vara möjligt, om du verkligen vill testa dina kunskaper och din teknik ska du kunna göra det genom organiserade tävlingar och om du trivs bäst med att tillämpa dina kunskaper som tränare eller ledare ska det vara ännu ett alternativ. 

Idag är det viktigt för de flesta av oss att känna att vi har en valmöjlighet och att det ena inte utesluter det andra. Det som är så fantastiskt med just fridykning är att man kan börja som barn, prova på med apparatdykning när man har åldern inne för det, för att sen återvända till fridykningen igen och dessutom bli riktigt bra på det. Däremellan kanske man har testat både fensim och UV-rugby. Vid det laget kan det vara så att först då känner man sig redo att ta det ett steg längre och prova att tävla inom fridykning, vilket snart blir en möjlighet. Eller så blir man tränare eller ledare i sin förening fortsätter sin fridykningskarriär på den vägen. Det är just denna möjlighet jag med många andra aktiva strävar efter att uppnå – att kunna välja utan att känna ett tvång att göra något i en viss ordning eller att inte kunna röra sig över våra verksamhetsinriktningar. En sak som jag vill ska förbli tydlig i vårt utbildningssystem är att man inte måste börja tävla när man fridyker men att man har möjligheten till det om det är något som lockar. Vi bygger ut vår verksamhet utan att för den saken skull enbart fokusera på elitträning - det är bredd som gäller. Fridykningen är en inkörsport till många av våra verksamhetsområden som vi måste värna om samtidigt som vårt uppdrag är att utveckla sporten och skapa möjligheter för de som vill mäta sina prestationer och utmana sig och där alla oavsett inriktning blir våra ambassadörer för fridykning genom Svenska Sportdykarförbundet.

Det är fantastiskt att få vara med om denna resa och så länge vi samarbetar och hjälps åt kommer vi att bygga upp en riktigt bra verksamhetsplattform full av möjligheter uppbyggd av genuina intressen för sporten!


Fridykning för alla!

Uppdaterad: 08 NOV 2011 13:29 Skribent: Linda Nilsson

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px