Hoppa till sidans innehåll

Ledaren nr 1:14


SSDF Fridykning Ledare nr 1 2014


Instruktörsutbildningar och förväntningar

Ja då har vi avverkat 2013 i rasande fart och det har varit ett väldigt händelserikt år för fridykningen på många sätt. Vi har lanserat en del nytt material som till exempel Bläckfisken, du kan läsa mer om detta på hemsidan och även beställa hem från Holmbergs som hanterar allt vårt material i dagsläget. Hemsidan jobbar vi med aktivt för att hålla den levande och intressant när det gäller nyheter inom fridykning men framförallt som ett viktigt verktyg för att nå ut till just dig som läser detta. På hemsidan kan du se att vi har omarbetat vår utbildningsplan med fokus på tre delar; fridykningsutbildningar, instruktörs- och ledarutbildingar och tävlingsverksamhet. Vårt budskap är fortfarande ”Fridykning för alla” men nu med tydligare inriktningar mot motion, rekreation och tävling. Allt för att alla fridykare ska känna att SSDF är ett logiskt val och ger ett mervärde.

Efter att ha marknadsfört oss lite grann tänkte jag ge mig i kast med ett av mina favoritämnen och det är just instruktörsutbildningar. Det gångna året har jag själv hållit i ett antal instruktörsutbildningar utspridda över landet och träffat många otroligt begåvade ledarämnen men även duktiga fridykare. Det är roligt att se att sporten utövas över hela landet och med ett brinnande intresse! Det som förvånar mig är att det verkar arrangeras så få instruktörsutbildningar och de som arrangeras är koncentrerade till ett fåtal områden trots stora behov över hela landet och när vi faktiskt har väldigt många utbildade instruktörer med en god spridning. Vad kan detta bero på?

Många klubbar kör fast just på grund av ledar- och instruktörsbrist vilket medför att vi tappar fridykare. Det är ju inte konstigt för om man inte kan utvecklas då tröttnar man ju så klart. Vi i Fridykningskommittén rycker ut och utbildar när det kan motiveras och en verksamhet håller på att avstanna men vi ser helst att de instruktörer som finns håller utbildningarna så att vi kan driva och engagera oss i andra frågor och leda utvecklingen av fridykningen som helhet framåt. Inte att missförstå, vi gillar att utbilda men vi måste också ta hand om de frågeställningar och behov som våra medlemmar har. Med detta uppmuntrar jag alla våra instruktörer att komma igång och utbilda. Har ni frågor så hör bara av er, behöver ni hjälp kontakta kansliet eller FK och om ni vill att någon från FK ska vara med och assistera så kan vi ordna det också. Vår kontaktinfo finns på här.

Nästa punkt som jag vill ta upp när jag ändå är i farten är förväntningarna som eleverna har på en instruktörsutbildning. I samband med varje kursstart ska det delas ut en kursutvärdering som ska fyllas i. Detta dels för att instruktören ska få en känsla för vad man bör förbättra vid nästa utbildning men även för att få generell feedback på utbildningsupplägget, materialet och innehållet. Det är ett väldigt viktigt och användbart verktyg både för instruktören och för oss i FK om det används på rätt sätt och verkligen fylls i konstruktivt. När jag läser elevernas förväntningar på utbildningarna, den första frågan som då ska fyllas i innan utbildningen börjar, blir jag lite förundrad över att de vill lära sig mer om fridykning, lära sig nya övningar eller bli en bättre fridykare alternativt lära sig mer om avancerad fridykning. Nu kanske du tänker – är det fel? Det är ju inte fel i sig att vilja lära sig mer och bli en bättre fridykare MEN nu är det en instruktörsutbildning och den bygger på att man redan känner till grunderna i fridykning, kan utföra alla grundläggande moment och har en förståelse för varför man gör dem och hur din kropp påverkas när du fridyker. Utbildningen går ut på att lära eleverna att lära ut sina färdigheter och inte att lära sig nya färdigheter. Fridykning ska man behärska både teoretiskt och praktiskt när man väljer att gå en instruktörsutbildning och det verkar många missa. Det som utbildningen i första hand går ut på också är att visa var man hittar information, hur man förbereder och planerar en utbildning genom att göra både lektionsplaneringar och kursplaner om det är så att man håller i exempelvis badhusverksamheten i klubben. Man får tips och råd på hur man ska anpassa sitt ledarskap och hur man utbildar i olika åldrar med ett flertal praktiska inslag och även får en genomgång av de regelverk som vi tillämpar och ska följa samt diskuterar ansvarsfrågor och säkerhet. När passen i livräddning genomförs går det alltså inte ut på att lära sig att livrädda utan att visa hur man lär ut livräddning. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom man måste kunna dessa moment innan man går utbildningen för att kunna ta till sig kursinnehållet och fokusera på hur man ska kunna förmedla kunskapen och inte fokusera på att lära sig mer. Är man medveten om detta kommer utbildningen att bli mer givande och det blir ett annat samspel i gruppen. Olika förväntningar kan leda till förvirring och besvikelse och det är olyckligt om det blir så. Vill du bli instruktör – förbered dig och se till så att du kan de grundläggande färdigheterna som krävs.

Det finns en enkel grundregel: Om du inte klarar av momenten själv kan du heller inte lära ut dem.

Jag vill också ta chansen att uppmana de som vill gå en utbildning att faktiskt våga åka iväg och inte vänta på att en utbildning dyker upp i närheten. Det blir ett intressant utbyte och man får ta del av hur andra klubbar lägger upp sin verksamhet men framförallt chansen att knyta nya kontakter.

 

Lycka till med fridykningen!

 

Vi ses,

 

Linda

Ordförande Fridykningskommittén 

Uppdaterad: 11 JAN 2014 21:32 Skribent: Kenneth Larsson
E-post: This is a mailto link

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px