Hoppa till sidans innehåll

Valborg 2019, ända ned i plurret

30 APR 2019 17:32
Laddat batterierna för det årliga vårtalet efter två dagar med intressanta möten vid Idrottens Hus.
  • Skapad: 30 APR 2019 17:32

Igår firade vi dansens dag vid Idrottens Hus. Den internationella dansdagen firas den 29 april sedan 1982, vilket blivit en återkommande uppmärksammad dag för att manifestera och uppmärksamma dansens alla förtjänster. Jag utmanade några personer och sedan var dansen igång, vilken finns dokumenterad på film (kommer visas vid kommande förbundsmöte 2020). 

 

Även vi sportdykare har vår egen dag, och som regel brukar vi utlysa en dykningens dag i maj, de senaste åren har vi på olika sätt uppmärksammat dykidrotten på olika platser i landet. Inte sällan kan en ceremoni åtminstone få mig att stanna upp och ta en paus. Vi kan behöva ett avbrott i ekorrhjulet, dels för att reflektera, men även för att värdesätta och prioritera i det som vi ofta ser som måsten och tvång. För mig är bland annat Dykningens dag, Dansens dag och Kanelbullens dag, sådana dagar som manar till avbrott. För vissa kan även en kopp kaffe med god smörgås, lyssnande till melodikrysset vara ett välbehövligt lustfyllt avbrott.

Men visst, det är lättare sagt än gjort att gå ned i varv. Det finns omständigheter som vare sig kanelbullar, dans eller dykning kan rå på, som en egens eller en nära vän eller anhörigs ohälsa, arbetslöshet, social utsatthet eller tillstånd av nedstämdhet och mörker. För alla dessa människor som befinner sig svårigheternas stunder så kan valborgselden och valborgssångerna ge värme, tröst och hopp. Ikväll tänker jag särskilt på människor som befinner sig i utsatthet, som kanske svävar i ovisshet. 

Nu blir det varmare och ljusare. Dagarna blir allt längre, och därmed mörkrets nätter allt kortare. Blommor spricker upp ur jorden och under vattenytan sker förändringar som är helt makalösa. Valborgstiden ger oss möjligheten att stanna upp och kanske i någon mån förstå andra människor utifrån deras sätt att tänka och känna. Låt vårt engagemang i idrottsrörelsen bli varmare och mindre av ”jag, jag, jag” och istället fylls med människor som verkligen ser varandra. Men låt oss också stanna upp och se "mig, mig, mig" (dig själv alltså), för att också känna att just jag är värdefull och att det där med att prioritera sin egen tid och hälsa, faktiskt kan vara omtanke om både sig själv och andra. 

Härmed tillönskar jag er alla en riktigt fin Valborgsmässoafton! 

Skribent: Henrik Johansson
Epost: Adressen Gömd

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836

 

 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info