Hoppa till sidans innehåll

Under den vackra Östersjöytan

13 APR 2019 08:34
Sportdykare värnar miljön genom folksport i vatten. Svensk organiserad ideell dykning ska vara en kraft att räkna med för att tidigt påverka beslut som berör vatten.
  • Skapad: 13 APR 2019 08:34

Torsken i Östersjön och Kattegatt mår uppenbarligen inte bra. Även ålen är hotad. Det rapporterade Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i en aktuell rapport om läget med de svenska fiskbestånden. SLU har vid flera tillfällen föreläst vid Svenska Sportdykarförbundet (SSDF) förbundsmöten. Frågorna om vattenmiljön angår varenda levande varelse och vi som ägnar stor tid under ytan måste nu tydligt ta ställning till värn för haven, sjöarna och vattendragen. 

I den nya dokumentären ”Torsken – havets hopp” så beskriver journalisten Peter Löfgren en svår situation för torskens mående. I dokumentären får vi följa med Peter när han färdas med forskare, fiskare och några av rikets bästa dykare för att finna stor torsk i Östersjön. Sökandet efter stor torsk lämnar allt att önska. 

Dokumentären visar att flera torskar är fulla av mask, som kommer från det ökande antalet sälar i Östersjön. Forskare har vid upprepade tillfällen slagit larm på larm. Om torsken försvinner så kommer algblomningen öka, vilket leder till fler döda bottnar, där inget liv kan finnas. 

Även om vi i Sverige skulle ha koll på förändringar i havsmiljön, så kan klimatförändringarna och miljöförstöringen från andra, logiskt drabba hela Östersjön. I december 2018 beslutade EU:s fiskeministrar om begränsningar för allt ålfiske under 2019 i hela unionen, vilket är ett nödvändigt beslut. Tyvärr så är det otillräckligt då läget förvärras på många håll.

SSDF följer bl.a. Havs- och vattenmyndighetens arbete och utvecklingsrapporter, dels rörande av torsk-och ålbeståndet. Vid årets Almedalsvecka kommer SSDF vid Idrottens Dag den 3 juli hålla ett seminarium vid den Ideella trädgården i Almedalsparken, om hur svensk sportdykning inte sällan är den goda miljöambassadören som ser förändringar tidigt under ytan, oavsett om det är i ett vattendrag, en insjö eller i havsmiljön. Svensk organiserad ideell dykning är en kraft att räkna med för att tidigt påverka beslut som berör vatten. Vi kommer lägga ut mer information om tid och plats för seminariet under våren . 

Våra vänner vid det norska sportdykarförbundet har med stöd av en stiftelse bland annat arbetat med bärgning av miljöfarliga ämnen och spökgarn från vrak, varifrån vi som sportdykarförbund kan dra flera viktiga erfarenheter. Genom samarbeten med olika maritima och navala museer, försvarsmakten och universitet- och högskolor kan vi också utgöra en viktig part för att skapa bildning om måendet i vår vatten.

Som idrottsorganisation med hemvist i Riksidrottsförbundet ska vi sätta miljöfrågorna på agendan. 

Skribent: Henrik Johansson
Epost: Adressen Gömd

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836

 

 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info