Hoppa till sidans innehåll

Möjligheter som går på djupet - Dyktank till Åbybadet i Mölndal

31 MAR 2019 17:26
Svenska Sportdykarförbundet* (SSDF) välkomnar etableringen av en unik dyktank i Mölndal.
  • Skapad: 31 MAR 2019 17:26

Etableringen av en dyktank i Mölndal kan innebära en helt unik möjlighet som kan fylla många olika och viktiga användningsområden. Mölndals kommun har fått ett gediget förslag som beskriver en 20 meter djup vattentank (dyktank). Det finns inte många i Europa (eller i världen för den delaen). Den mest kända är väl Y-40 i Italien.

Visserligen finns en 18-meterstank i Karlskrona, men den är enbart för militärt bruk (och yrkesdykarcertifikat som troligen är på väg ut ur marinen) och som civil sportdykare får man inget tillträde till den. Dessutom är tanken ganska gammal nu.

Planen på en 20-meterstank på Åbybadet är så unik så det bör få nationell betydelse och inte enbart något för ett antal lokala föreningar och den lokala kommunen.

En civil tank med detta djup kommer att vara mycket attraktiv för fridykare, sportdykare, forskare, yrkesdykare, film, tillverkare av utrustning m.m.

 

Information om SSDF: 

*Svenska Sportdykarförbundet (SSDF) bildades redan 1958 och har sedan dess växt till en stor organisation inom svensk idrott.

SSDF ingår som ett specialförbund inom Sveriges Riksidrottsförbund (RF) och är Sveriges enda icke-kommersiella medlemsorganisation för sportdykare. SSDF består idag 170 medlemmar som omsluter cirka 8000 föreningsmedlemmar i lokala föreningar på olika platser i Sverige.

Internationellt är SSDF anslutet till CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques), en världsomspännande organisation för sportdykare, med 98 medlemsländer och 10 miljoner dykare från hela världen. Därtill har SSDF ett starkt samarbete med sportdykarförbunden i de andra nordiska länderna. SSDF är även medlem i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och stolt delägare i Städa Sverige, som blnd annat städar vattendrag, älvar, sjöar och havsstränder i Sverige. 

SSDF:s viktigaste uppgift är att på bästa sätt tillvarata medlemmarnas intressen. Det innebär bland annat att utveckla utbildning och säkerhet så långt som möjligt.

SSDF stimulerar ledarutbildning och arbetar för att bredda både motions- och tävlingsidrott, barn- och ungdomsverksamhet samt jämställd idrott (andelen kvinnor/flickor i förbundet ökar, även om män/pojkar utgör största andelen).

Precis som andra idrottsorganisationer utför många medlemmar ett omfattande ideellt arbete på sin fritid. En så stor organisation kräver dock en dagligen fungerande administration. Förbundet har därför ett kansli med idag tre anställda.

Det nationella förbundet samordnar och håller kontakten med klubbar och enskilda medlemmar samt distribuerar information och rapporter.


Skribent: Henrik Johansson
Epost: Adressen Gömd

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836

 

 

 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info