Hoppa till sidans innehåll

Fler i vatten genom utrustningsstöd

07 APR 2019 10:21
Idag fortsätter kommittéhelgen i Sigtuna, där man bland annat samtalar om Strategi 2025 och Idrotten Vill. Om man kokar samman idrottens nationella mål så handlar det kort och gott om solidaritet.
  • Skapad: 07 APR 2019 10:21

Jag har tidigare skrivit om olika lovvärds initiativ där organisationer samlat in idrottsutrustning, för att sedan kostnadsfritt låna ut utrusning för att fler ska kunna delta i idrottsaktiviteter. Olika idrotter har olika förutsättningar och då ekonomi och hälsa inte sällan hör ihop för den enskilde individen, så betyder den ideella verksamheten med sin solidariska urkund också att fler bereds möjlighet att vara med. Därför är ekonomisk och social trygghet en grundläggande och samhällelig förutsättning för såväl demokratin och folkhälsan. 

Idrottsrörelsens utbud av aktiviteter är nationellt sett omfattande och bidrar till att stärka en social tillhörighet. Idrottsföreningar understödjer också möjligheterna för olika grupper att mötas på lika villkor. Dels underlättas detta av att samhällets stöd riktas och till insatser som behövs och kan ge ekonomiska förutsättningar för fler att delta. I detta avseende är olika former av "prova på lådor" med cyklop, snorklar och fenor en väg ned i vattnet för många människor. Det möjliggör att personer från olika miljöer kan vara med och idrotta. Någon kanske tycker att detta borde vara en självklarhet i Sverige av 2019, men så är inte faller. Samhällsklyftor ökar segregationen och den ekonomiska verklighet som människor lever i går helt enkelt inte att bortse från - vilken i allra högsta grad påverkar handlingsutrymmet även i val av idrottsutövande. Också många som inte förnekar problemen med växande klyftor i samhället värjer sig mot oron och hoppas ibland på lokala lösningar. Kanske är man i själva verket oroad men vill inte erkänna det ens för sig själv. En försvarsmekanism kan då vara att missförstå eller vantolka olika insatser eller engagemang. För den samlade idrottsrörelsen i allmänhet och Svenska Sportdykarförbundet i synnerhet, gör vi insatser för att fler ska få möjlighet att idrotta av det enkla skälet att fler ska få utöva idrott i gemenskap. 
För egen del arbetar jag för att vi tillsammans med andra aktörer ska genomföra fler utåtriktade aktiviteter, för att välkomna fler till idrott i föreningsform. Jag tror att det är viktigt att staten också stärker sitt stöd till utrustningsbanker, där idrottsföreningar kan hålla låneutrustning i gott skick, för att fler ska få möjlighet att börja med exempelvis sportdykning i någon form. En fråga som jag ofta stöter på är den som handlar om "ledarförsörjning". Vi behöver ge verktyg för att fler ska vilja engagera sig som instruktörer och ledare, och känna att det är livgivande över tid. Här kan den samlade idrottsrörelsen genom vår bildningsverksamhet SISU och distriktsidrottsförbunden trimma ledarprogram som går i takt med tiden. 
För att det jag skriver om ovan alls ska vara möjligt, så behöver många kommuner öka tillgängligheten till anläggningar och i verklig mening skapa ökade möjligheter för spontanidrott. För oss inom sportdykningen så handlar det bland annat om att möjliggöra idrott i vatten, i såväl inomhus- och utomhusmiljö. Tillgång till anläggningar och idrottsmiljöer är en avgörande faktor för att kunna bedriva idrottslig verksamhet i förening.  
Idrottsrörelsen vill  bland annat: 
 
-  uppmärksamma och utveckla föreningslivets sociala betydelse i samhället
- agera för att idrottens verksamhet blir till
 
-  gänglig för fler genom att hålla ner kostnaderna

Låt oss tillsammans vara delaktiga i att stimulera människor i vår omgivning till idrottande hela livet. Svenska Sportdykarförbundet erbjuder såväl folksport, utbildning och rekreationsverksamhet. Med fler välfyllda prova på lådor, ett rejält ledarstöd och aktiva idrottsmiljöer, så kan vi solidariskt göra skillnad för fler. 

 

 

 

 

Skribent: Henrik Johansson
Epost: Adressen Gömd

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836

 

 

dykarna140px

Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all info